Leeftijdsgrens jeugdhulp naar 21 jaar? Goed idee!

Facebooktwitterlinkedinmail

6 juli 2018 – MIND en LOC Jeugd vinden het een goed idee om de leeftijdsgrens voor jeugdhulp naar 21 jaar te verhogen. Woensdag 4 juli vergaderde de Tweede Kamer hierover. De aanleiding is het advies van De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid om de leeftijdsgrens voor jeugdhulp te verhogen naar 21 jaar. Een advies dat omarmd is door jongeren van het JeugdWelzijnsBeraad.

Net als de RVS zien MIND en LOC dat de huidige leeftijdsgrens van 18 jaar voor jeugdhulp niet aansluit bij de wensen en behoeften van jongeren. Zij hebben vaak nog een vorm van ondersteuning nodig na hun 18e verjaardag. Dat ze volgens de wet meerderjarig zijn, verandert daar niets aan. Nu zien we dat jongeren in een zwart gat vallen, bijvoorbeeld als zij op hun 18e ineens niet meer hun behandeling bij dezelfde therapeut of psychiater kunnen voortzetten.

In plaats van bureaucratische processen en onnodige schotten, kan de hulp en ondersteuning nog veel meer dan nu aansluiten bij wat jongeren nodig hebben. Het verschuiven van de leeftijdsgrens naar 21 jaar is een eerste – en noodzakelijke – stap in de goede richting.

Het veranderen van een leeftijdsgrens is alleen niet genoeg. Er moet hard nagedacht worden hoe de aansluiting op andere vormen van zorg beter kan en wat er nodig is om jongeren in de jeugdhulp naar volwassenheid te begeleiden. Die invulling kan niet zonder jongeren. Betrek hen en laat hen ook bepalen wat er nodig is. Ervaringsdeskundige jongeren van MIND en LOC dragen daar graag hun steentje aan bij!

Bron: mindplatform.nl

Dit bericht is 2750 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail