Landelijk loket voor problemen jeugdzorg

Facebooktwitterlinkedinmail

jeugd, jeugdzorg

26 februari 2016 – Patiëntenkoepel Landelijk Platform GGz wil dat er een autoriteit met doorzettingsmacht komt waar kinderen en ouders terecht kunnen die te lang moeten wachten op zorg of niet de juiste zorg krijgen aangeboden. Gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg hebben te weinig geld, te weinig kennis en hulp laat te lang op zich wachten. Zo meldt Nieuwsuur in de uitzending van gisteravond. 

Wachtlijsten

De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten gaat gepaard met veel problemen. Kinderen die zorg nodig hebben, moeten vaak zo lang wachten dat ouders met hun handen in het haar zitten. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd: naar de gemeente, het wijkteam of de hulpverlener.  Daarnaast zorgen bezuinigingen voor wachtlijsten of het afschaffen van specialistische zorg waardoor steeds meer kinderen thuis zitten

Marjan ter Avest van Landelijk Platform GGz krijgt nog steeds veel zorgelijke signalen over de lange wachttijden. “Vorige week een melding van een ouder van een kind met een ernstige eetstoornis. Het kind woog nog maar 40 kilo. En zij zijn al vanaf juni op zoek naar passende zorg. Ze hebben al zes intakegesprekken gehad en heel veel hulpverleners gezien. Ze worden geconfronteerd met wachttijden van drie maanden.”

Onderzoeken

Uit de Jaarrapportage 2015 (Pdf) Monitor Transitie Jeugd blijkt dat de nood hoog is, en kinderen niet langer in de knel mogen zitten. Ook uit recent onderzoek van I&O Research blijkt dat sinds de nieuwe jeugdwet in werking is getreden er een lagere waardering is voor de jeugdzorg. Vanwege te weinig specialistische kennis, geen goede samenwerking en alles duurt te lang.

Het Landelijke Platform GGz wil nu dat kinderen en ouders die maanden moeten wachten op passende zorg een beroep kunnen doen op een organisatie die doorzettingsmacht moet krijgen om desnoods buiten de gemeente en gecontracteerde zorgverleners om, daadwerkelijk te realiseren dat kinderen op tijd de zorg krijgen.

De bedoeling is dat in samenspraak met de ouders en het kind er de juiste hulp komt en dat ouders zich gehoord en gesteund voelen. De autoriteit laat niet los voordat dit is gerealiseerd en het kind (en het gezin) de zorg krijgt die nodig is.

Afspraak

Staatssecretaris Martin van Rijn gaat niet in op het voorstel van het Landelijk Platform GGz. Hij verwijst naar het landelijk Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg en stelt dat er allerlei mogelijkheden zijn om bij je eigen gemeente aan de bel te trekken.

“Als een kind snel jeugdhulp nodig heeft, moet dat snel geregeld worden door gemeenten en instellingen. Dat is de afspraak die gemeenten vorig jaar nog hebben bevestigd. Van het kastje naar de muur gestuurd worden, mag nooit voorkomen”, aldus Van Rijn, die van het Landelijk Platform GGZ en andere cliëntenorganisaties graag namen en rugnummers ontvangt over waar dit precies speelt. “Zodat we het er zo gericht mogelijk met de VNG en betreffende gemeente(n) over kunnen hebben.”

 

Het hele artikel , video’s en reacties vind je op nos.nieuwsuur.nl

Dit bericht is 3968 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail