Jeugdzorg opnieuw duurder, deel gemeenten wil minder jongeren doorverwijzen

Facebooktwitterlinkedinmail

6 november 2018 – De jeugdzorg is dit jaar opnieuw duurder geworden voor gemeenten. Drie kwart geeft meer geld uit aan de jeugdzorg dan vorig jaar. Dat gaat ten koste van andere groepen die hulp nodig hebben. De helft van de gemeenten zegt bovendien nu al te weten dat ze volgend jaar nóg meer gaan uitgeven aan jeugdzorg.

Daarom overwegen vier van de tien gemeenten minder jongeren te gaan helpen, blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS waaraan 207 gemeenten mee hebben gedaan. Veel gemeenten denken daarbij aan het minder snel inschakelen van professionele hulpverleners voor jongeren met problemen.

Gemeenten kregen vorig jaar al te maken met een flinke begrotingsoverschrijding. Ze gaven toen 605 miljoen euro (bijna 20 procent) meer uit voor hulp aan jongeren dan verwacht. Dit jaar gaat drie kwart van de gemeenten daar dus nog eens overheen.

Door de stijgende kosten houden gemeenten minder geld over voor andere taken. In de helft van de gevallen gaat het ten koste van de langdurige zorg aan chronisch zieken en ouderen, zoals thuiszorg. In een kwart van de gemeenten wordt het geld ook weggehaald bij andere posten die niets met de zorg te maken hebben, of worden de algemene reserves aangesproken.

Het onderzoek 

De NOS en Binnenlands Bestuur benaderden ruim 350 gemeenten. Daarvan deden er 207 mee aan het onderzoek. 153 gemeenten (74 procent) zien een stijging in de kosten voor jeugdzorg ten opzichte van vorig jaar, 29 gemeenten (14 procent) zeggen het niet te weten en slechts 25 gemeenten (12 procent) zien geen stijging. De helft van de gemeenten verwacht ook volgend jaar weer een stijging. 26 procent verwacht dat niet, en de rest zegt het nog niet te weten.

Alleen de 153 gemeenten met gestegen kosten voor jeugdzorg werden gevraagd naar de oorzaken en de maatregelen die zij nemen. Van deze gemeenten denkt 64 procent dat de decentralisatie voor een snellere signalering heeft gezorgd en 57 procent dat het aantal jongeren met problemen ook daadwerkelijk is toegenomen. 54 procent denkt dat de overgang van Rijk naar gemeente alleen tijdelijk extra geld kost.

Wat is de oplossing?

Meest gehoord is meer inzetten op preventie (74 procent), het stimuleren van het eigen sociale netwerk (51 procent) en het bevorderen van de uitstroom uit de jeugdzorg (30 procent). 28 procent scherpt de indicaties aan, en 26 procent maakt met huisartsen afspraken over het verhogen van de drempel voor een doorverwijzing. 28 procent zegt met jeugdzorgaanbieders te (her)onderhandelen over de tarieven en 15 procent wil een budgetplafond voor grote aanbieders.

Lees het hele artikel en meer over het onderzoek en de resultaten op NOS.nl 

Dit bericht is 3052 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail