Zorgverzekeraars krijgen van de Tweede Kamer verbod op winstuitkering

Facebooktwitterlinkedinmail

25 januari 2017 – Zorgverzekeraars mogen de komende jaren geen winst gaan uitkeren, zoals ze hadden gehoopt en verwacht. De geplande volgende stap richting volledige marktwerking in de zorg is daarmee van de baan. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer is tegen, zo meldt Trouw.

 

Zorgverzekeraars geen winstuitkering

Dat bleek dinsdag bij het Kamerdebat over een initiatiefwet van CDA, SP en PvdA. De twee oppositiepartijen en de regeringspartij hebben een verbond gesloten, om nog voor de verkiezingen te regelen dat er geen verdere marktwerking komt bij de zorgverzekeringen. Hun initiatiefwet kan op een grote meerderheid in de Kamer rekenen.

Zorgverzekeraars mogen nu geen winst uitkeren vanwege een tijdelijk verbod. De drie partijen willen dat dat verbod definitief wordt. “Geen uitbreiding van de marktwerking. De gereguleerde markt die we nu hebben is prima, daar moet het bij blijven,” aldus CDA-Kamerlid Mona Keijzer.

Marktwerking

Toen tien jaar geleden de marktwerking in de zorg werd ingevoerd, kozen regering en parlement voor de weg van de geleidelijkheid. De eerste tien jaar mochten de verzekeraars nog geen winst uitkeren. Het tijdelijke verbod is verlengd, maar loopt aan het eind van dit jaar af. Ondertussen is het politieke tij drastisch gekeerd.

VVD

Alleen de VVD is nog voorstander van meer marktwerking. “Het is ideologisch leuk en aardig om tegen meer marktwerking te zijn, maar verzekeraars moeten financieel gezond kunnen blijven. Daarvoor is het nodig dat ze kapitaal van buiten kunnen aantrekken en winst kunnen uitkeren aan aandeelhouders,” zegt VVD-Kamerlid Arno Rutte.

De VVD schetst een somber beeld als de verdere marktwerking er niet komt: de verzekeraars zullen schadeclaims indienen en de zorgpremie zal stijgen. Volgens de fractie komt het winstverbod neer op “onteigening,” omdat de zorgverzekeraars in 2006 is beloofd dat ze uiteindelijk volledige zeggenschap zouden krijgen.

Oppositie

De oppositiepartijen zijn niet bang voor negatieve gevolgen. “De zorg vraagt om ander gedrag dan strikt marktgedrag. Het gaat al tien jaar prima zonder winstuitkeringen,” aldus PvdA-woordvoerder Agnes Wolbert.

De indieners CDA, SP en PvdA wijzen erop dat de zorgverzekeraars “zelf aangeven dat zij geen winstoogmerk hebben.” “De verzekeraars bouwden miljarden aan reserves op; ze potten alles op,” aldus SP-Kamerlid Henk van Gerven. De grote reserves zijn onder andere nodig door de strenge eisen van de Nederlandsche Bank.

Ook D66 wil geen volgende stap naar een vrije markt. Tot voor kort was D66 net als de VVD voor meer marktwerking in de zorg, maar de leden pasten onlangs het verkiezingsprogramma aan. De Tweede Kamer stemt binnenkort over de initiatiefwet.

Bron: Trouw

Dit bericht is 3363 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail