Zelfs kleuters slikken steeds meer antipsychotica

Facebooktwitterlinkedinmail

28 december 2016 – Belgische kinderen en jongeren blijven in toenemende mate antipsychotica, antidepressiva en ritalin slikken ondanks concrete richtlijnen om dit niet voor te schrijven.

De eerste behandeling bij depressies, angsten en aandachtsstoornissen zou uit psychologische interventies moeten bestaan. Zo luiden de meest recente richtlijnen. Toch is het gebruik van antidepressiva, antipsychotica en ritalin bij kinderen en jongeren de afgelopen tien jaar alleen maar gestegen.

In alle leeftijdsgroepen onder 18 jaar is het gebruik van antipsychotica in de periode 2006-2015 gestegen. Ook bij kleuters. Zij slikten vorig jaar 19.363 dagelijkse dosissen antipsychoticum, tegenover 17.690 in 2006. Het gebruik van antidepressiva daalde in deze leeftijdsgroep van 15.985 dagelijkse dosissen in 2006 naar 14.712.

Kinderpsychiater Sofie Crommen ziet hiervoor een verklaring in het feit dat er maar heel weinig medicijnen uitgetest zijn bij jonge kinderen: ‘Enkele antipsychotica behoren daartoe, en het is dan ook logisch dat wij liever deze medicijnen voorschrijven als het moet. Maar natuurlijk werken wij ook met speltherapie en betrekken wij ouders en school bij de behandeling. Dat is altijd de eerste keus.’

Bij kinderen tot 12 jaar steeg het gebruik van beide categorieën van medicijnen, maar het gebruik van antipsychotica overtreft dat van antidepressiva met een factor vier! Bij jongeren klimt het gebruik in beide groepen tot bijna een miljoen dagelijkse dosissen, terwijl het gebruik van antipsychotica in 2006 nog bijna de helft lager was en het gebruik van antidepressiva een kwart lager. Ook het gebruik van Ritalin is globaal gezien bijna verdubbeld.

Crommen denkt dat de lat in de samenleving almaar hoger ligt, waardoor kinderen en jongeren die psychisch kwetsbaar zijn ‘sneller onderuit gaan’.

Bron: standaard.be 

Dit bericht is 4486 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail