Wetenschap legt link tussen eetstoornissen en fitnesstrends

Facebooktwitterlinkedinmail

eetstoornis

31 mei 2016 – Op sociale media word je overstelpt met mensen die alleen bergen sla of superfoods eten, ettelijke uren in de gym doorbrengen en met plezier hun sixpack aan de wereld tonen. Dat digitale fenomeen heet ‘fitspiration’ en zou volgens wetenschappers een schaduwzijde hebben, want bij jongeren die vaak die apps gebruiken eetstoornissen in de hand werken.

Wie vaak tijd doorbrengt op pakweg Instagram heeft het vast al opgemerkt, heel wat mensen zijn druk in de weer met zo gezond mogelijk leven en delen dat dan ook graag met de rest van de wereld. Volgens de Amerikaanse onderzoekster Veronica Heffner zouden al die foto’s op sociale media ervoor zorgen dat mensen aangezet worden tot extreem lijnen en obsessief sporten waardoor ze eetstoornissen ontwikkelen.

Om tot die conclusie te komen onderworp ze 262 deelnemers aan een online enquête die moest peilen naar sport- en eetgewoonten, hoeveel en welke sociale media ze gebruiken en of ze daarbije foto’s bekijken die sport- of voedingsgerelateerd zijn. Het zijn vaak plaatjes die mensen aanzetten om bepaalde doelstellingen te halen inzake bijvoorbeeld gewicht of spieren, maar de slinger kan daarbij doorslaan. Volgens Heffner laat het onderzoek een duidelijke link zien tussen die apps en dwangmatig sportgedrag.

“Al heel wat voorafgaand onderzoek heeft aangetoond dat jonge mensen heel kwetsbaar zijn voor het effect van mediagebruik op hun zelfbeeld”, zegt Veronica Heffner, verbonden aan Georgia College & State University, in een mededeling. “Maar uit onze studie blijkt dat vooral ‘fitspiration’-inhoud specifiek gelinkt kan worden aan gevaarlijk gedrag zoals overdreven sporten en eetstoornissen, zeker onder die jonge mensen die vaak mobiele apps gebruiken.”

Onder de #fitspiration zijn meer dan 7 miljoen foto’s terug te vinden op Instagram. En dat is nog maar één van de vele hashtags die een extreem gezonde manier van leven promoot. Op zich niets slechts mee, gewoon opletten dat het niet uit de hand loopt dus.

Bron: nieuwsblad.be

Dit bericht is 3308 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail