Wat vinden psychologen van ambulantisering in de ggz?

Facebooktwitterlinkedinmail

11 april 2019 – Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS vindt dat Nederland jaren te laat is gestart met de opbouw van de ambulante zorg. Dat zegt hij in het programma De Publieke Tribune. Wat vinden psychologen van ambulantisering?

Ambulantisering van de ggz – het optuigen van zorg in de eigen leefomgeving – zou voor mensen met ernstige psychische problemen tot grote verbeteringen leiden: toegenomen kwaliteit van leven, betere herstelmogelijkheden, meer sociale inclusie en minder stigma. Een mooi ideaal in een weerbarstige praktijk, illustreert de huidige staat van de ambulante ggz in Nederland. Waar de reductie van bedden voortvarend ter hand genomen is, lijkt de ontwikkeling van ambulante alternatieven achter te blijven.

Ambulantisering: een goed idee?

Die vraag stelde de sectie GGZ van het NIP aan vier ter zake kundigen: GZ-psychologe Bernice Maschhaupt, hoogleraar Hans Kroon, ervaringsdeskundige Ilja Kiesenberg en bestuurder Nico Moleman. Wat vinden zij van de ontwikkelingen in de ggz: wat kan beter, werkt het kostenbesparend en wat hoop je voor de toekomst? Maar ook: is er een verband tussen incidenten met verwarde mensen en ambulantisering?

Monitoring

Het Trimbos heeft vanuit de overheid de opdracht om de ambulantisering van de ggz te monitoren. Zij brengen om de 2 jaar een ambulantiseringsrapport uit: trimbos.nl/ambulantisering.

Het tv-programma De Publieke Tribune besteedde net voor de lancering van deze etalage aandacht aan de ggz. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS ging onder leiding van Coen Verbraak in gesprek met Damiaan Denys – oud-voorzitter Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Liesbeth Vleugel – ouderenpsychiater bij GGZinGeest en Jan Swinkels – psychiater en hoogleraar Amsterdam UMC.

Kijk de uitzending van De Publieke Tribune terug

Bron: psynip.nl

 

Dit bericht is 4960 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail