Vraagtekens bij mindfulness: ‘Je kunt net zo goed gaan bowlen’

Facebooktwitterlinkedinmail

12 maart 2018 – Mindfulness cursussen zijn enorm populair, ze worden vergoed door de verzekering en wereldwijd doen veel mensen het om burn-outs en depressies tegen te gaan. Toch zetten wetenschappers hun vraagtekens bij de werkzaamheid van mindfulness, zo meldt RTLnieuws.

Bij mindfulness leef je heel erg bewust met je aandacht in het hier en nu. Door je gedachten niet teveel af te laten dwalen wordt je je veel meer bewust van je omgeving, je emoties en je ademhaling.

Simpel gezegd: als je ’s ochtends mindful je eerste kopje koffie drinkt dan ben je alleen maar bezig met het genieten van de koffie. Je laat je gedachten niet afdwalen naar het drukke programma op je werk of de huishoudelijke klusjes die je nog moet doen. Door op deze manier te leven zou je stress en depressie buiten de deur kunnen houden.

Hype

Veel psychologen, neurowetenschappers en meditatie-experts zijn bang dat mindfulness teveel een hype wordt. In een artikel in Perspectives on Psychological Science waarschuwen vijftien experts dat wetenschappelijk bewijs dat mindfulness werkt vaak achterwege blijft.

“Wij zeggen niet dat mindfulness nooit helpt”, zegt onderzoeker Nicholas van Dam van de Melbourne University tegen EOS magazine. “Maar voorlopig is er geen goede wetenschappelijke basis om zulke grote effecten te claimen.”

Vraagtekens

Anne Formsma geeft mindfulness-trainingen bij de Mindfulnessfabriek, ze vindt meer onderzoek naar de werkzaamheid van mindfulness een goed idee, maar ziet bij cursisten veel resultaat: “Ik zie dat mensen al na een paar sessies een stuk beter slapen, veerkrachtiger worden en beter om kunnen gaan met moeilijke situaties.”

Het probleem zit volgens Formsma vooral in het grote aantal verschillende aanbieders. “Er zit een groot verschil in kwaliteitsniveau van trainers. Wij zijn zelf goed opgeleid en screenen nieuwe cursisten zorgvuldig. Ook verwijzen wij cursisten  door als een andere behandeling passender is.”

Bowlen

Klinisch psycholoog Carien Karsten begeleidt mensen met een burnout, zij zet net als de wetenschappers vraagtekens bij de werkzaamheid van mindfulness. “Je kunt net zo goed gaan bowlen.”

“Daarmee wil ik niet zeggen dat mindfulness niet werkt. Maar het werkt vooral omdat mensen die aan mindfulness doen blij worden en zich goed voelen omdat ze deel uitmaken van een enthousiaste groep en hetzelfde doormaken. Dat effect krijg je ook van bowlen of van fietsen, als je dat graag doet, dan heeft dat om die reden dezelfde gezondheidseffecten.”

Doorgaan met mindfulness

Mindfulnesstrainer Formsma denkt dat mindfulness veel meer biedt:  “Bij mindfulness deel je niet alleen je ervaringen in een groep, maar je krijgt ook technieken en oefeningen mee om veerkrachtiger in het leven te staan.”​

Ondanks de kritische blik hoeven we volgens de wetenschappers mindfulness niet overboord te gooien. Onderzoeker van Dam: “Ik vermoed dat er zeker bewijs kan komen voor de effectieve behandeling van angst, depressie en stressgelateerde problemen door mindfulness.”

Bron en bekijk de video’s : rtlnieuws.nl

Dit bericht is 56130 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail