Veertig procent toename van psychische klachten bij zorgmedewerkers

Facebooktwitterlinkedinmail

16 september 2019 – Het aantal zorgmedewerkers dat psychische zorg ontvangt is de afgelopen vier jaar met maar liefst  40 procent gestegen zo blijkt uit een onderzoek onder 210.000 zorgmedewerkers bij 385 instellingen door IZZ, meldt NU.nl naar aanleiding van een artikel in Trouw

In 2014 kreeg 4,7 procent van de zorgmedewerkers psychische zorg, in 2018 was dat gestegen naar bijna 7 procent. Onder jongeren onder de 25 jaar lag dat percentage hoger. Vorig jaar kreeg een op de tien jongeren werkzaam in de zorg psychische hulp.

Meer dan de helft van de medewerkers in het onderzoek kreeg psychische hulp van een praktijk­ondersteuner (POH) bij de huisarts, de laagdrempeligste vorm van ggz. Een kwart ging naar een psycholoog in de basis-ggz, waar bijvoorbeeld angststoornissen en depressies behandeld worden. Van de zorgmedewerkers die afgelopen jaar psychische hulp zochten  kwam 20 procent in de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg terecht.

Het onderzoek is uitgevoerd door IZZ, het ledencollectief voor mensen die in de zorg werken.  De personeelstekorten en de daarmee gepaard gaande hoge werkdruk  zouden een rol in de grote toename van psychische klachten bij werknemers in de zorg.

Bron: nu.nl / trouw.nl  

Dit bericht is 5762 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail