UMCG ontvangt €1,5 miljoen van ZonMW voor psychose-onderzoek

Facebooktwitterlinkedinmail

29 november 2019​​​​​- Psychiaters Iris Sommer en Wim Veling ontvangen een subsidie van ZonMW ter grootte van €1,5 miljoen. Hiermee gaan zij onderzoek doen naar het beloop van psychose. Zij gaan met een nationaal consortium patiënten volgen tot 10 jaar na hun eerste psychose.

Het onderzoek brengt het effect op beloop in kaart van wel of geen onderhoudsbehandeling, sociale omgeving, erfelijke aanleg en persoonlijkheidskenmerken. De resultaten van dit onderzoek zorgen er voor dat bij nieuwe patiënten op basis van verschillende kenmerken een betere inschatting is te maken van het te verwachten beloop van hun psychose.

Hun specifieke zorg is daarop aan te passen.  Het onderzoek is een verdieping van de al eerder door ZonMW gehonoreerde HAMLETT-studie. Het wordt uitgevoerd samen met Amsterdam UMC, UMC Utrecht, Trimbos Instituut en Hogeschool NHL Stenden.

De eerste 10 jaar na een eerste psychose zijn bepalend voor het verdere beloop. Iris Sommer en Wim Veling  willen 512 patiënten volgen gedurende deze kritische periode. Via zeer uitgebreide interviews met patiënten en diverse metingen kunnen zij biologische, psychologische, sociale en existentiële factoren van de betreffende patiënt in kaart brengen.

Het gaat daarbij niet alleen over herstel van klachten en functioneren, maar ook over de manieren waarop patiënten leren omgaan met hun aandoening. Over persoonlijke identiteit, hoop, verbondenheid en betekenisvol leven. De interviews van dit project zullen worden uitgevoerd door ervaringsdeskundigen samen met een onderzoeker. De deelnemende patiënten kunnen feedback geven die wordt gebruikt om het onderzoek aan te p​​​assen zodat het voor deelnemers zo prettig mogelijk wordt om mee te blijven doen.

Op basis van deze interviews en metingen kunnen de onderzoekers instrumenten ontwikkelen om de behandeling voor psychotische stoornissen optimaal af te stemmen op de behoeften van de individuele patiënt. Dit kan bijvoorbeeld een website zijn om gebaseerd op persoonlijke kenmerken het risico op terugval te berekenen.

Dit onderzoek bouwt voort op de HAMLETT studie; dit is een behandelstudie waarin mensen vanaf hun eerste psychose gevolgd worden en waarbij een deel van de deelnemers antipsychotica gebruikt en een deel niet. Deze studie loopt in 24 Nederlandse centra, waaronder ook het UMCG. Uit de HAMLETT-studie en van ervaringsdeskundigen komt de wens voort om uitgebreide interview met patiënten te houden om al hun persoonlijke omstandigheden goed in kaart te brengen.​

Bron: umcg.nl

Dit bericht is 2430 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail