Uitreiking GGZ Herstelspecial 2019 op 29 oktober in Arnhem

Facebooktwitterlinkedinmail

25 oktober 2019 – In de GGZ zijn steeds meer initiatieven op het gebied van herstel, zelfregie en ervaringsdeskundigheid. Deze initiatieven bieden een kwetsbare groep (ex-)cliënten met ernstig psychische problemen structuur, zingeving en een plek in de maatschappij. Hiermee wordt herstel bevorderd en terugval voorkomen. Herstelondersteuning verdient aandacht en een steuntje in de rug. In samenwerking met MIND reikt VGZ daarom jaarlijks de GGZ Herstelspecial uit aan een van deze initiatieven.

Voor en door GGZ-instellingen
Initiatieven die zich richten op herstel van GGZ-cliënten worden niet gefinancierd vanuit de zorgverzekeringswet waardoor ze afhankelijk zijn van subsidies. VGZ pakt samen met MIND haar maatschappelijke rol. Wij zetten herstel, eigen regie en herstel ondersteunende zorg in de GGZ op de kaart door het uitreiken van de GGZ Herstelspecial. Dit is een geldprijs waarmee we herstelinitiatieven steunen zodat zij herstelondersteuning kunnen blijven bieden. De geldprijs wordt bijeengebracht door GGZ-instellingen die van elke ingekochte DBC van Coöperatie VGZ één euro afdragen. Dat maakt samen een mooi bedrag wat wordt verdeeld onder de ingediende herstelinitiatieven.

Programma
De uitreiking van de Herstelspecial 2019 vindt plaats op dinsdag 29 oktober 2019 van 13:30 tot ongeveer 16:30 uur op ons kantoor in Arnhem (Nieuwe Stationsstraat 12, Arnhem).

Net als voorgaande jaren belooft het een inspirerende en interactieve middag te worden. Naast de bekendmaking van de prijswinnaars hebben we verschillende inspirerende sprekers uitgenodigd, waaronder Nanette Waterhout, senior ervaringsdeskundige bij GGZ Noord Holland Noord. Zij vertelt ons meer over de ‘Herstel Ondersteunende Intake’ (HOI). Een intakegesprek waar naast een psychiater of klinisch psycholoog ook een ervaringsdeskundige bij betrokken is en waarbij een persoonlijke en herstelgerichte diagnose centraal staat.

Daarnaast vertelt ervaringsdeskundige Jerry Allon zijn verhaal over hoe een ernstige psychische crisis, die hij omschrijft als een bosbrand, een einde maakte aan zijn carrière of misschien wel heel zijn leven. Zijn moeder wees hem echter op de vruchtbare grond die na een bosbrand ontstaat. Sindsdien werkt hij als spreker en richtte hij samen met andere ervaringsdeskundigen de Veerkrachtfabriek op. Een project dat beoogt de beeldvorming rondom psychische aandoeningen te verrijken.

Het belang van herstelinitiatieven
Wilma Boevink is lid van de jury. Zij stond aan de wieg van de herstelbeweging in Nederland. Zij was eerste auteur van het boek ‘Samen werken aan herstel’, verschenen in 2002. Dat gaat over een door cliënten ontwikkeld en uitgevoerd herstelprogramma. Zij werkte toen al jaren aan haar eigen herstel en combineerde dat met haar wetenschappelijke onderzoek bij het Trimbos-instituut. In 2017 promoveerde zij op dit onderwerp. Haar proefschrift ‘Over herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie’ vind je hier – https://www.trimbos.nl/docs/e3b3342a-d2f7-4632-a020-48625ab8fa58.pdf

Bron: persbericht

Dit bericht is 3334 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail