Therapie bij fobie verbeteren met Virtual Reality en biofeedback

Facebooktwitterlinkedinmail

9 januari 2018 – Virtual reality wordt steeds verder doorontwikkeld en ook toegankelijker voor serieuze toepassingen. Met die mindset ontwikkelt ICT & Media Designer Jordy Senssen virtual reality tools voor angststoornissen. Dat doet hij in het kader van een afstudeerstage bij het eLab. Bij aanvang van het project schreef Jordy een inleidend artikel. Sindsdien leerde de stagiair niet alleen veel over VR maar ook over de praktijk van GGzE.

Ondersteuning van therapeuten

Op basis van gesprekken met therapeuten en cliënten ontwikkelde Jordy VR-prototypes voor het bestrijden van vliegangst, hoogtevrees en claustrofobie. Die prototypes zijn voornamelijk fijn voor de cliënt om te gebruiken maar bieden -behalve meer oefenruimte- weinig meerwaarde aan therapeuten, ontdekte de stagiair. Vervolgens kwam Jordy op het idee om biofeedback te gebruiken.

Met een horloge, de Empatica, kunnen verschillende lichamelijke metingen gedaan worden zoals hartslag, skin response, bloeddruk en huidtemperatuur. Door deze data inzichtelijk te maken creëert Jordy ondersteuning voor de therapeut. Naast de data krijgt de therapeut live een beeld van wat de cliënt ziet door de VR-bril. Zo krijgt de therapeut inzicht in de situatie en kan hij of zij snel inspelen op de behoeftes van de cliënt.

Testen in de praktijk

Op dit moment test Jordy zijn prototype voor vliegangst in de angstgroep van GGzE. Tijdens de tests wordt er gekeken naar verbeteringen van de VR-omgeving voor cliënten, maar ook of de therapeuten de biofeedbackdata nuttig vinden. Verder is Jordy bezig met het analyseren van de biofeedbackdata van mensen met en zonder fobie. Door deze data te vergelijken worden de verschillen zichtbaar die optreden gedurende een sessie.

Oefenruimte aanpassen aan de cliënt

Om de VR-tools passender te maken binnen de huidige behandelmethodes wil Jordy de therapeut de touwtjes in handen geven. Met schuifjes en knopjes wil de stagiair ervoor zorgen dat therapeuten zelf kunnen bepalen hoe hoog, breed of lang een VR-omgeving is en welke elementen daar aanwezig zijn.

Zo kan de therapeut voor mensen met claustrofobie ervoor zorgen dat er geen uitgang meer zichtbaar is. Dit is voor bepaalde mensen met claustrofobie een fobietrigger wat ook zichtbaar is in de biofeedback. Zo kan een therapeut snel en makkelijk het probleem analyseren en op specifieke punten focussen in de behandeling. De oefenomgeving kan helemaal aangepast worden aan de triggers en symptomen van de cliënt. Dit moet ervoor zorgen dat de cliënten op een veilige en vertrouwde manier kunnen oefenen in de behandelkamer en dat de behandeling korter wordt.

Meedoen met de ontwikkeling?

Jordy, medeoprichter van VR-bedrijf Mind Mansion zoekt therapeuten en cliënten die mee willen denken in de ontwikkeling van het product. Zo kan het product voldoen aan de wensen van cliënten en therapeuten en kan het op een bruikbare manier ingezet worden in de behandelkamer.

Heb je interesse om mee te werken aan dit project? Neem dan contact op met Jordy Senssen

Bron: ggzei.nl

 

Dit bericht is 4217 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail