Speciale crisisopvang voor mensen met verward gedrag in Arnhems ziekenhuis succesvol

Facebooktwitterlinkedinmail

19 december 2018 – Een speciale crisisopvang voor mensen met verward gedrag in een algemeen ziekenhuis is succesvol. Zo blijkt uit een pilot in het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate. Tachtig procent  van de patiënten kon na een kortdurend verblijf weer naar huis, zo meldt de Gelderlander.

De tijdelijke crisisopvang is uitsluitend bedoeld voor mensen met verward gedrag die mogelijk onder invloed van alcohol en drugs of een onderliggend psychiatrisch probleem overlast op straat veroorzaken. In deze pilot worden deze personen niet zoals voorheen naar het politiebureau gebracht, tenzij er sprake is van een strafbaar feit, maar worden ze door een ambulance naar de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis Rijnstate gebracht, waar ze lichamelijk en psychisch worden beoordeeld.

In het totaal heeft Rijnstate in drie maanden 142 mensen onderzocht.   Een op de drie had  lichamelijke klachten, variërend van een leverontsteking tot een delier. ,,Deze klachten waren mogelijk niet aan het licht gekomen als de patiënt alleen ter ontnuchtering voor enkele uren in een politiecel zou zijn opgesloten’’, aldus Jeroen van Waarde, psychiater in Rijnstate.

De maximale verblijfsduur in Rijnstate is 48 uur.  Als er sprake is van psychiatrische problematiek worden de patiënten doorverwezen naar de afdeling psychiatrie voor verdere behandeling. Een op de vijf personen is tijdelijk opgenomen. De overige patiënten kunnen na een kortdurend verblijf weer naar huis.

Nieuw is ook de inzet van een ervaringsdeskundige, die de mensen in en buiten het ziekenhuis begeleidde. Rijnstate is daar zeer tevreden over.

De resultaten van pilot zouden ervoor pleiten dat  elke spoedeisende hulp van een groot regionaal ziekenhuis in Nederland zou moeten beschikken over een speciale crisisopvang voor mensen met verward gedrag die daar naar toe worden gebracht of die zich daar zelf melden. Rijnstate is nu in onderhandeling met zorgverzekeraars om door te kunnen gaan met de beoordeling van mensen met verward gedrag.

Bron: gelderlander.nl.

Dit bericht is 6270 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail