Rechter oordeelt dat tarieven in forensische zorg moeten worden verhoogd

Facebooktwitterlinkedinmail

29 januari 2020 – De Nederlandse Staat hanteert te lage zorgtarieven voor forensische instellingen die veroordeelden met een psychiatrische stoornis behandelen. In een kort geding dat is aangespannen door acht instellingen zeiden de behandelaars te vrezen dat er gevaarlijke cliënten op straat zouden komen als de tarieven zo laag blijven. Deze week stelde de rechter ze in het gelijk.  

Volgens de rechtbank in Den Haag heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de klinieken geen enkele mogelijkheid geboden om tot andere prijsafspraken te komen.

De afgelopen jaren  zijn de tarieven in de zorg, die worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dalende. De DJI is vervolgens daarbovenop dus nog met een ‘korting’ gekomen voor de forensische zorg. Terwijl veel van deze klinieken kunnen aantonen dat ze verlies lijden en hier zelf voor opdraaien.

De rechtbank oordeelde dat  de DJI niet heeft kunnen onderbouwen dat momenteel nog “reële zorgtarieven worden geboden”. “De tarieven die de Staat hanteert voor de betaling van forensische zorg kunnen niet ongewijzigd in stand blijven”, volgens het vonnis.

De klinieken voor forensische zorg  behandelen veelal cliënten met zeer complexe problematiek waardoor de behandeling logischerwijs langer duurt dan bij andere klinieken.

Bron en uitgebreid artikel : nu.nl 

REACTIE GGZ NEDERLAND :

Aanbieders van forensische zorg moeten passende vergoedingen ontvangen voor hun belangrijke werk. We zijn daarom blij met de uitspraak van de rechter van vandaag en voelen ons gesteund in onze bezwaren tegen de door de DJI gehanteerde inkoopprocedure en vastgestelde tarieven.

Dit geldt niet alleen voor de hoogte van de tarieven van de NZa. Maar ook voor de onterecht geïntroduceerde systematiek van maximale dagprijzen én het kunnen benutten van toeslagen voor specifieke omstandigheden. Zoals de kosten voor extra beveiliging én de inzet van meer verpleegkundigen. Beiden waren niet opgenomen in de NZa-kostprijzen die gebaseerd zijn op de werkelijke kosten van 2017.

Zorgaanbieders moeten weer de tijd en mogelijkheden krijgen om op een veilige manier door te gaan met hun succesvolle behandeling en het leveren van hoogwaardige zorg aan complexe patiënten. GGZ Nederland  verwacht van de minister dat hij met de zorgaanbieders in gesprek gaat over een passende vergoeding.

Bron: ggznederland.nl

 

Dit bericht is 2384 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail