Psychische aandoening kan je onzeker maken, doe de zelfstigma test

Facebooktwitterlinkedinmail

8 augustus 2019 – Maakt jouw psychische aandoening je soms onzeker? Vind je dat je je moet vermannen of dat je minder waard bent? Vind je de vooroordelen die anderen hebben over psychische aandoeningen terecht? Doe de zelfstigma test. 

Bijna de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Je denkt dat de heersende opvattingen over psychische aandoeningen waar zijn en je voelt je onzeker over jezelf of over wat je wel of niet kan. Zelfstigma kan herstel in de weg zitten. Het is goed om te weten of jij hier misschien ook last van hebt. Maar hoe ontdek je dit bij jezelf? Bij veel mensen is dit een proces van jaren.

Samen Sterk zonder Stigma ontwikkelde in samenwerking met RIBW Brabant en de Toolbox Zelfstigma van Stichting ZON (nu Lumen Holland Rijnland) een test om te kijken in hoeverre zelfstigma je belemmert. Deze test bestaat uit 20 vragen. De uitslag zegt iets over jouw (negatieve) gedachten en gevoelens mbt tot je aandoening op dit moment. Niet alle vragen zullen voor jouw situatie van toepassing zijn.

DOE DE TEST >>

TIPS

De uitslag van de test is bedoeld om je bewust te maken van zelfstigma, weet dat het geen oordeel over jou is. En of je er iets mee wilt doen, is aan jou. Mocht je aan de slag willen met het herkennen en verminderen van zelfstigma, dan kun je daarbij worden ondersteund. De onderstaande tips en tools kunnen je misschien helpen:

  • Lees deze tips die je kunnen helpen bij negatieve gedachten en gevoelens.
  • Bestel de gratis spiegelkaartjes, om jezelf een oppepper te geven!
  • Honest, Open & Proud (HOP) is een training die je enorm kan empoweren en daarmee zelfstigma kan helpen verminderen.
  • Er zijn in Nederland verschillende organisaties die aandacht vragen voor zelfstigma. Er zijn workshops, trainingen, gespreksgroepen, lezingen en spelvormen beschikbaar. Op deze pagina vind je de verschillende organisaties en hun contactpersonen.

OPEN OF NIET?

Of je open wilt zijn over je psychische klachten is een keuze. Jóuw keuze wel te verstaan. En eentje die niet eenvoudig is. Deze tools kunnen je hierbij helpen:

Wil je graag met een hulpverlener praten? Je kunt bellen, mailen of chatten met MIND Korrelatie. Voor inhoudelijke vragen over de test kun je contact opnemen met Samen Sterk zonder Stigma.

Bron: samensterkzonderstigma.nl 

Dit bericht is 9435 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail