Petitie om emotionele en psychische mishandeling strafbaar te stellen

Facebooktwitterlinkedinmail

24 september 2019 – Naar aanleiding van het rapport over de wantoestanden in de pleegzorg en jeugdzorginstellingen in de afgelopen 50 jaar hebben twee Tweede Kamerleden recent een motie ingediend om de regering te vragen naar het strafbaar stellen van emotionele en psychische kindermishandeling. Ook is er een petitie gestart. 

Omdat veel van de terreur die in het rapport beschreven wordt emotioneel en psychisch is, en nu ook nog voorkomt, willen ze dit in de toekomst verhinderen. Hiervoor is nodig dat de regering expliciet emotioneel en psychisch geweld strafbaar stelt. Lang verhaal kort: dat gaat de regering niet doen, ondanks al het onderzoek waaruit blijkt hoe schadelijk emotionele en psychische kindermishandeling is. Het zou voldoende duidelijk moeten zijn maar blijkbaar denkt ook de regering nog dat alleen aantoonbaar en langdurig fysiek en seksueel geweld erg of strafbaar is. Deze mythe is helaas hardnekkig en schadelijk.

De regering geeft in haar antwoord aan dat de huidige wetgeving voldoende is: er zouden genoeg artikelen in de wet zijn die aanknopingspunten bieden.  Uit een eerder artikel in de Trouw blijkt immers hoe moeilijk het is om iemand te veroordelen voor (structurele) emotionele en psychische kindermishandeling. Emotionele mishandeling is apart strafbaar gesteld in de volgende landen: Frankrijk (2010), Engeland (2015), Wales (2019), Schotland (2019), Ierland (2019), Australie (2018), Nieuw Zeeland (2018) en de VS (2019). Ze noemen het in Engeland coercive control, ofwel ‘dwingende controle’. Nederland blijft dus helaas ver achter.

Waar komt toch de mythe vandaan dat mishandeling staat voor seksueel en fysiek misbruik en dat er geen andere vormen bestaan? Je ziet deze mythe ook terug komen in de samenleving, bijvoorbeeld in het gezegde ‘woorden doen geen pijn’. En ook al zijn er inmiddels tientallen wetenschappelijke onderzoeken over hoe vaak emotionele en psychische mishandeling voorkomt en hoe ernstig het is en hoe groot de gevolgen zijn, nog steeds worden deze vormen van mishandeling hier niet als mishandeling erkend.

Emotionele en psychische kindermishandeling komt veel vaker voor dan fysieke en seksuele mishandeling en gaat er vaak hand in hand mee. Volgens onderzoek heeft emotionele en psychische mishandeling even grote of zelfs grotere gevolgen dan fysieke en seksuele mishandeling.

De jarenlange angst en depressieklachten die veel mensen hebben, het steeds verder verdwijnen van je eigen ‘zelf’, de chaos en verwarring, de dissociatie of fysieke klachten die mensen ervaren: het werd of wordt vooral door de dagelijkse, sluipende en jarenlange emotionele terreur veroorzaakt. Niet om fysieke en seksuele mishandeling te bagatelliseren natuurlijk, dat is evengoed vreselijk en kent ook grote gevolgen. Maar het lijkt erop alsof de regering de feiten over emotionele en psychische kidnermishandeling niet kent.

Kunnen we nu met zijn allen nog iets anders doen om Den Haag te overtuigen om het belang van emotionele en psychische mishandeling te erkennen? Ja, dat kan. Er is een petitie gestart die stelt dat geestelijk geweld opgenomen moet worden in het Wetboek van Strafrecht.

Petitie EERSTE EN TWEEDE KAMER van de Nederlandse regering: Geestelijk geweld in het Wetboek van het Strafrecht

Veel mensen zijn slachtoffers van geestelijk geweld en de daders blijven ongestraft. Landen als UK en Ierland en Australië en Nieuw Zeeland hebben hier een eind aan gemaakt, ook een aantal staten van de VS.

 Deze petitie ondertekenen   >> 

Bron: verdwenenzelf.org

Dit bericht is 8782 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail