Partijen vragen extra tijd voor aanpak wachttijden

Facebooktwitterlinkedinmail

1 juni 2018 – Er is meer tijd en inspanning nodig om de wachttijden terug te dringen. GGZ Nederland, ZN, MIND presenteren een vervolgaanpak voor de wachttijden tot juni 2019. GGZ Nederland blijft de wachttijden in zijn volle omvang aanpakken, op voorwaarde dat er concrete afspraken komen in het hoofdlijnenakkoord over een forse investering in de arbeidsmarkt en substantiële reductie van de administratieve lastenvermindering.

In de vervolgaanpak staan regionale en landelijke acties voor het wegwerken van wachtlijsten. De sector wil meer gebruikmaken van de inzet en capaciteit van ervaringsdeskundigen. Aan de NZa wordt gevraagd te onderzoeken of de bekostiging van de ervaringsdeskundige volgend jaar ingevoerd kan worden. Verder is het van belang om de administratieve lastendruk van (regie)behandelaren te verlichten en taakherschikking mogelijk te maken om zo het werk van regiebehandelaren te verlichten en meer patiënten te kunnen helpen. Ook de aanpak voor cliëntgroepen met extra lange wachttijden (autisme, persoonlijkheidsstoornissen, LVB en trauma) wordt geïntensiveerd. Samen met VWS wordt onderzocht of een (tijdelijke) verruiming van het budget voor opleidingsplaatsen soelaas biedt voor de aanpak van wachttijden. Het doel van het plan is regionaal maatwerk bieden en beschikbare behandelcapaciteit optimaal benutten.

Op dit moment ligt in bijna alle regio’s de gemiddelde wachttijd in de gespecialiseerde ggz voor alle aandoeningen samen binnen de Treeknormen. Maar gemiddelden zeggen een cliënt niet veel. In sommige regio’s zijn per aandoening en per aanbieder nog grote overschrijdingen.

Partijen spannen zich net zo lang in totdat het gezamenlijke doel is gehaald om de wachttijden voor alle behandelingen in alle regio’s binnen de Treeknormen te krijgen. GGZ Nederland vindt iedere patiënt die langer dan noodzakelijk en verantwoord moet wachten op geestelijke gezondheidszorg, er één te veel.

Dit bericht is 2598 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail