Onderzoek naar een korte intensieve behandeling voor kinderen met tics

Facebooktwitterlinkedinmail

27 mei 2019 – Op het 12e Europese congres over Tourette en ticstoornissen in Hannover, presenteerde onderzoeker in opleiding Annet Heijerman van het expertisecentrum DAT de eerste voorlopige resultaten van de pilotstudie naar Tackle your Tics: een korte, intensieve exposuretherapie voor kinderen met ticstoornissen. Ervaringsdeskundige Laura Beljaars ontving een prijs voor de beste posterpresentatie, over de unieke samenwerking binnen dit project.

Een ticstoornis, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette, kan een ernstige negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren van kinderen en veel stress geven in gezinnen. Denk aan pijnklachten, schooluitval, pesten, opvoedstress en kosten voor het hele gezin. Maar ook de behandeling (gedragstherapie) is pittig om vol te houden. Veel kinderen reizen elke week naar een gespecialiseerde therapeut en moeten daarnaast thuis veel oefenen. Wat als zij en hun ouders in een paar dagen heel veel therapie en ondersteuning kunnen krijgen, samen met andere kinderen? Zou dat niet minder belastend en stressvol zijn en tot betere behandelresultaten leiden?

Exposure en responspreventie
Tackle your Tics is een behandelprogramma voor kinderen (9 tot 17 jaar) met een ticstoornis. In 4 dagen (in plaats van 12 weken) volgen zij in kleine groepen gedragstherapie (exposure en responspreventie), aangevuld met ondersteunende elementen: psycho-educatie, oefenen met de BT-Coach trainingsapp, leren om op een positieve manier om te gaan met tics en andere klachten, ontspannende activiteiten, lotgenotencontact en ouderbijeenkomsten. Op verzoek van de patiëntenvereniging richt Tackle your Tics zich niet alleen op de tics, maar ook op de ondersteuning van kinderen en gezinnen in brede zin. Hierbij worden ervaringsdeskundigen ingezet.

De Bascule
In 2018 en 2019 hebben we twee therapieweken van Tackle your Tics georganiseerd bij de Bascule. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend. Het project is een samenwerking tussen de Bascule, Amsterdam UMC, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, TicXperts en Stichting Gilles de la Tourette. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Britse patiëntenvereniging Tourettes Action. Ervaringsdeskundigen, ouders en jongeren hebben een grote rol in dit project, zowel bij de ontwikkeling als in de uitvoering van het programma.

Bron: debascule.com

Dit bericht is 3847 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail