Nederlands onderzoek naar werking ketamine bij depressies

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, bejaarde, oud, somber

4 maart 2016 – Er is vernieuwing nodig in het onderzoek naar de behandeling van psychische stoornissen. Dat staat in de onderzoeksagenda van de GGZ, die gisteren aan minister Schippers werd aangeboden. Er wordt in totaal tien miljoen euro uitgetrokken voor nieuw onderzoek.

Dat betekent niet dat er in Nederland nog geen innovatief onderzoek wordt gedaan. Zo start dit voorjaar een grootschalige studie naar de behandeling van terugkerende depressies. De behandelmethode? Ketamine, een middel dat vooral bekend staat als psychedelische harddrug.

Onderzoeken

Nieuw is een dergelijk onderzoek niet. Zo bleek in 2013 al dat een behandeling met ketamine veel sneller werkt om een depressie te verlichten dan antidepressiva.

En in 2014 ontdekten Britse artsen al bij een onderzoek bij 28 personen dat ketamine effectief was bij de behandeling van depressie.

1 juni moet het Nederlandse onderzoek van start gaan. 128 Nederlanders met een terugkerende depressie krijgen twee maanden lang dagelijks een capsule. Sommige proefpersonen krijgen een placebo-pil, anderen een pil met ketamine.

Professor Robert Schoevers van de Rijksuniversiteit Groningen leidt het onderzoek. Hij verwacht dat ketamine een positieve werking kan hebben op depressieve mensen bij wie andere behandelmethoden niet aanslaan.

“In een eerdere pilotstudie zagen we dat personen met ernstige depressieve klachten veel baat kunnen hebben bij het gebruik van ketamine. Hun stemming en slaappatroon verbeterden en ze kwamen weer in contact met hun emoties. Dat is een hoopgevend effect.”

In een eerdere pilotstudie zagen we dat personen met ernstige depressieve klachten veel baat kunnen hebben bij het gebruik van ketamine.

Hoogleraar Robert Schoevers

Schoevers benadrukt dat het middel niet wordt ingezet voor mensen die last hebben van lichte depressieve stemmingen, of mensen die het middel recreatief willen gebruiken.

“De mensen die we gaan onderzoeken zijn meerdere keren depressief geweest en hebben daar verschillende behandelingen voor gehad. Ze lijden er vaak al jaren onder.”

Maar hoe zit het met de psychedelische effecten? Staat de proefpersonen een hallucinerende trip te wachten? “Nee, dat is niet de bedoeling”, laat de professor weten. “We letten goed op de bijeffecten. Van ketamine kun je psychotisch worden, maar bij de kleine dosering die wij gebruiken, is die kans klein.”

1 miljoen Nederlanders voelt zich depressief

In 2014 gaven ruim 1 miljoen Nederlanders aan een depressie te hebben of te hebben gehad. Het aantal jongeren van 15 tot 19 jaar dat antidepressiva slikt, steeg tussen 2014 en 2015 met 11 procent. Maar dat is voor veel deskundigen geen bewijs dat het aantal depressieve jongeren daadwerkelijk toeneemt.

“Dat wordt vaak gedacht, maar het is waarschijnlijker dat steeds meer jongeren hun weg naar de zorg weten te vinden. Dat is eigenlijk goed nieuws”, zegt Schoevers. “Al moeten we wel kritisch blijven over het gebruik van antidepressiva bij milde klachten.”

LSD en paddo’s

In het buitenland wordt momenteel ook geëxperimenteerd met drugs om depressies te behandelen. Zo laat een Engelse onderzoeker patiënten paddo’s en LSD gebruiken. In de jaren 50 en 60 was therapie met geestverruimende middelen vrij normaal. Hier kwam een einde aan toen de VN in 1971 een groot deel van de middelen op de lijst met verboden stoffen plaatste.

Bron: nos.nl 

Dit bericht is 16565 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail