Kwart van mensen met depressie is 3 jaar arbeidsongeschikt

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, vrouw,

11 november 2015 – 27% van de volwassenen met een depressie blijft arbeidsongeschikt gedurende 3 jaar. 17% is zelfs inactief gedurende 5 opeenvolgende jaren. 25% van die patiënten wordt minstens 1 keer in het ziekenhuis opgenomen voor psychiatrische verzorging en hun gemiddelde uitgaven voor geneeskundige verzorging lopen op tot 14.500 euro per jaar. Dat blijkt uit een Belgische studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen 

Ziekenhuisopname & arbeidsongeschiktheid
Een van de opvallendste resultaten van de studie is dat 25% van de volwassenen met een depressie minstens één keer opgenomen is in het ziekenhuis voor psychiatrische verzorging tijdens de 5 geobserveerde jaren en dit gemiddeld gedurende 2 maanden (65 dagen). Eén op de 4 patiënten (27%) blijft arbeidsongeschikt gedurende bijna 3 jaar en 17% is zelfs inactief voor (minimaal) 5 jaar.

Psychotherapie & geneesmiddelen
Psychotherapie is de meest aanbevolen behandeling voor depressie. Nochtans heeft slechts 50% van de depressieve volwassenen een terugbetaalde psychotherapie gevolgd. Bovendien was de duur van de behandeling vaak te kort om de gezondheidstoestand te verbeteren (slechts 4 zittingen). ?Antidepressiva blijven de eerste behandelingskeuze in ons land. We stellen echter vast dat 50% van de depressieve volwassenen jaarlijks 4 maanden lang antidepressiva neemt op een periode van 5 jaar. Dit roept vragen op over de kwaliteit van de behandeling. Volgens de aanbevelingen moet een behandeling met antidepressiva namelijk 9 à 12 maanden duren.

Uitgaven swingen de pan uit
Op vlak van de kostprijs van de tenlasteneming van depressie doet de studie echter het meest de wenkbrauwen fronsen. De uitgaven voor geneeskundige verzorging van een depressieve volwassene lopen op tot 5.900 euro per jaar, dat is het driedubbele van de gemiddelde uitgave van de Belgische burger (1.800 euro). Bij 10% van de patiënten lopen die kosten door ziekenhuisopnames en arbeidsongeschiktheid zelfs op tot uitzinnige hoogten:

  • Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen voor psychiatrische verzorging, hebben gemiddelde jaarlijkse uitgaven voor geneeskundige verzorging die oplopen tot 14.500 euro. Het gaat om 25% van de actieve volwassenen met een depressie.
  • Daaraan moeten we nog de kosten toevoegen van de afwezigheid op het werk: ongeveer 13.400 euro per jaar per persoon. Voor de ziekteverzekering vertegenwoordigen de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen van 17% van de patiënten die stoppen met werken gedurende 5 jaar, een totale uitgave van 67.000 euro per persoon.

Terugbetaling van psychotherapie
Het KCE beveelt psychotherapie aan als eerste behandeling van depressie, in combinatie met antidepressiva bij een matige of zware depressie. Jammer genoeg is de toegang tot geneesmiddelen veel groter dan tot psychotherapie, want de ziekteverzekering betaalt alleen de zittingen bij een psychiater terug. Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen is het tijd om een prioriteit te maken van geestelijke gezondheid én om de nodige budgetten vrij te maken voor een optimale tenlasteneming van deze pathologie. Ze vragen dat de regering de gemachtigde psychotherapeuten erkent om de terugbetaling van psychotherapiezittingen mogelijk te maken. Een studie toont namelijk aan dat personen die opgevolgd worden door een psychotherapeut, minder geneesmiddelen slikken, minder vaak afwezig zijn op het werk en minder vaak in het ziekenhuis belanden.
Download de volledige studie op www.mloz.be

Bron: gezondheid.be

Dit bericht is 28099 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail