‘Jeugdzorginstelling Intermetzo dreigt failliet te gaan’

Facebooktwitterlinkedinmail
jeugdzorgg

29 april 2016 – Intermetzo, een van de grootste jeugdzorginstellingen in Nederland, is bijna failliet. NRC Next heeft dat vernomen van bronnen binnen de jeugdzorg en gemeenten. Een woordvoerder kan het bericht niet bevestigen. 

De instelling biedt in Midden- en Oost-Nederland hulp aan zo’n 4500 kinderen. Er werken ongeveer 2300 medewerkers in de vestigingen in Flevoland, Utrecht en de Achterhoek.

Intermetzo dreigt ten onder te gaan aan grote betalingsachterstanden, schrijft de krant. De instelling heeft naar verluidt nog miljoenen euro’s tegoed van gemeenten.

Productcodes

Sinds jeugdzorg vorig jaar een gemeentetaak werd, kampen veel jeugdzorginstellingen met betalingsachterstanden. Ze hebben met elke gemeente een eigen contract en iedere gemeente gebruikt zijn eigen productcodes om de behandelingen te beschrijven. In totaal zijn er 113.000 codes in omloop en als op een factuur niet de juiste code staat, blijft betaling uit.

De kosten van verblijf en behandeling in een jeugdzorginstelling kunnen oplopen tot 375 euro per dag. Bij een gemiddelde verblijfsduur van 9 maanden bedraagt de rekening dan circa een ton.

Als gemeenten niet op tijd betalen, worden de instellingen gedwongen vaste lasten, zoals de salarissen en de huur van gebouwen, zelf voor te schieten. Maar ze hebben nauwelijks eigen vermogen om die kosten mee op te vangen. Omdat ze gesubsidieerd werden mochten ze dat niet opbouwen.

Volgens NRC Next krijgt Intermetzo van alle kanten hulp om de betalingsproblemen op te lossen. Het wegvallen van de instellingen zou grote gevolgen hebben voor de kwetsbare kinderen die de instelling behandelt.

Financiële hulp

Koepelorganisatie Jeugdzorg Nederland pleit voor minder productcodes. “Er wordt momenteel gewerkt aan een lijst met landelijke codes, maar het kost tijd om dat in te voeren”, zegt een woordvoerder. “Sinds de decentralisatie ligt de beslissing hierover niet meer bij een ministerie, maar moet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hierover beslissen.”

Ook adviseert de woordvoerder de instellingen om per onderdeel te factureren. “Als je een overall-factuur stuurt en daarop is een onderdeel verkeerd ingevuld, dan krijg je ook de andere onderdelen niet uitbetaald.”

Instellingen die in de problemen komen kunnen ook een beroep doen op de Transitie Autoriteit Jeugdzorg die ook financiële hulp kan bieden.

Bron: nos.nl 

Dit bericht is 2449 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail