GGZ Emergis luidt noodklok over extreem problematische patienten

Facebooktwitterlinkedinmail

23 juli 2018 – De Zeeuwse ggz-instelling Emergis slaat alarm over patiënten van wie het verblijf in de kliniek tot zulke ernstige problemen leidt, dat er al drie personeelsleden met traumaverschijnselen thuis zitten. Deze patiënten moeten dringend worden overgeplaatst naar meer gespecialiseerde zorg, maar daar kunnen ze al lange tijd niet terecht, zo meldt de NOS

Emergis probeert al maanden om passend onderdak te vinden, maar loopt overal tegen muren op en is ten einde raad. Het ministerie van Volksgezondheid, de zorgverzekeraar en de inspectie kennen het probleem, maar weten vooralsnog geen oplossing te vinden.

Het gaat onder meer om een zwaar agressieve man die acuut forensische zorg behoeft. De afgelopen twee maanden bedreigde hij herhaaldelijk medewerkers en moest hij voortdurend in afzondering worden geplaatst in een zogenoemde separeercel.

Daarnaast heeft Emergis te maken met verschillende verstandelijk gehandicapten die zichzelf aanhoudend verwonden en vaak eerste hulp nodig hebben. Zij zouden een plek moeten krijgen in de gespecialiseerde gehandicaptenzorg. Omdat die plekken er niet zijn, brengen ook zij noodgedwongen veel tijd in de separeercel door.

Zeeuwse ggz-bestuurder De Schipper: de situatie is onverantwoord

Instellingen als Emergis hebben in dit soort gevallen een contractueel vastgelegde zorgplicht, legt De Schipper uit: zij moeten dit soort patiënten hoe dan ook helpen.

“Maar het gaat in deze gevallen om een type extreme problematiek waar ons personeel niet voor is opgeleid of toegerust. Dat levert stress op, en al helemaal als zo’n situatie langdurig bestaat of gepaard gaat met dreiging. En met de angst om fouten te maken die de patiënt kunnen schaden.”
Brandweermensen vragen wij toch ook niet bij gevaar voor eigen leven terug een brand in te lopen?

Die stress begint nu nadrukkelijk zijn tol te eisen, vertelt De Schipper. “Sommige medewerkers kunnen eenmaal thuis niet meer slapen en kunnen negatieve angsten en gedachten niet meer van zich afzetten. Zij worden ziek als gevolg van hun werkzaamheden. Terwijl we ons personeel nota bene van meet af aan zo goed mogelijk hebben begeleid omdat we deze effecten al vreesden.”

Bron, hele artikel en video : nos.nl

 

Dit bericht is 6690 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail