Ernstige agressie oorzaak opname psychiatrische patiënt in TBS-kliniek

Facebooktwitterlinkedinmail

HIC, GGZ Breburg

16 mei 2016 – Er moet meer geld beschikbaar komen voor ggz-klinieken om mensen na korte tijd in een tbs-kliniek weer een plek te bieden in een ‘reguliere’ ggz-instelling, meent advocaat Jan Jesse Lieftink. Maar volgens Harry Beintema van de Groningse tbs-kliniek Van Mesdag is het probleem niet zo groot als Lieftink suggereert en worden psychiatrische patiënten alleen tijdelijk opgenomen bij ernstige agressie. 

Luister hier naar de interviews op BNR-radio 

Zeker achtendertig psychiatrische patiënten zitten in Nederland onschuldig opgesloten in tbs-klinieken, blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat om mensen die mógelijk gevaarlijk zijn, maar geen misdrijf hebben gepleegd.

Maar volgens Beintema is geen sprake van een ernstige toename van het aantal ‘onschuldige’ tbs’ers . “We doen het ook alleen maar als er sprake is van hele ernstige agressie binnen de ggz. Ze hebben bijvoorbeeld de deur van een separeercel eruit geschopt of het haar van een verpleegkundige in brand gestoken en dat zorgt voor een hele moeilijke behandelsituatie waar wij tijdelijk bijspringen.”

Te groot gevaar
Voor ggz-klinieken vormt deze groep een te groot gevaar, waarna ze via een zogenaamde ‘kortdurende crisisopname’ in een tbs-kliniek terechtkomen, zegt Lieftink, die is gespecialiseerd op het gebied van strafrecht, tbs en psychiatrie. Als iemand afhankelijk is van de juiste medicatie kan dat wenselijk zijn, zegt hij, maar het probleem is dat een rechterlijke machtiging tot het oneindige kan worden verlengd.

Iemand die voldoet aan een ernstige psychiatrische stoornis en gevaarlijk is, loopt al gauw het risico voor langere tijd te worden vastgehouden, meent Lieftink. “Dat is uiteraard volkomen onwenselijk; een tbs-kliniek is er voor tbs’ers en niet voor mensen met een andere psychiatrische titel. Dat mensen steeds langer in de tbs-kliniek verblijven, komt doordat veel ggz-instellingen ze vaak niet meer willen terugnemen, of doordat de wachtlijsten onnodig lang zijn.”

Bron: bnr.nl 

Dit bericht is 3257 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail