Drie op de tien jongeren voelen zich depressief

Facebooktwitterlinkedinmail

9 april 2018 – Drie op de tien ondervraagde jongeren (29%) van 16 t/m 34 jaar voelden zich in de afgelopen twee jaar langere tijd depressief of zijn dat nu nog steeds. Ze ervaren dagelijks ernstige neerslachtigheid en verlies van levenslust. Dat blijkt uit een gewogen onderzoek onder het EenVandaag jongerenpanel, waar 3400 jongeren aan meededen. Deze klachten staan vaak niet op zichzelf: deze jongeren voelen zich ook eenzaam (71%), hebben slaapproblemen (68%) en bijna de helft (45%) heeft zelfmoordgedachten.

Een ondervraagde zegt over zijn depressie: ‘Elke dag was het een gevecht om mijn bed uit te komen, te douchen, aan te kleden, met het OV naar de stad te komen, bij mensen in de buurt te zijn. Het voelde alsof ik vijf marathons liep.’ Van de jongeren die aangeven dat ze depressief zijn, zegt de helft (54%) dat dit ook door een huisarts of andere deskundige is vastgesteld.

‘Ik ben bang dat mensen denken dat ik me aanstel’

Veel jongeren (54%) geven aan zich te schamen voor hun depressieve klachten. ‘Als gezonde jongeman van 26 “hoor” je niet deze problemen al te hebben. Het toegeven dat je deze problemen hebt is ontzettend moeilijk’, aldus een ondervraagde. Waar veel jongeren iemand in vertrouwen nemen of hulp zoeken, geeft één op de zes (18%) aan er met niemand in zijn omgeving over gesproken te hebben. ‘Ik denk dat het toch schaamte is. Het niet willen vertellen, omdat ik bang ben dat mensen vinden dat ik mij aanstel, dat ik mij misschien ook aanstel.’

‘Alsof ik elke dag vijf marathons liep’

Groot taboe op praten over depressie

Zeven op de tien (71%) jongeren die zich depressief voelen, stellen dan ook dat er een groot taboe op rust om erover te praten. Een deelnemer: ‘in onze maatschappij wordt een psychisch probleem continu afgedaan als een persoonlijke tekortkoming of een zwakte, een persoonlijk falen. Door dit taboe kon ik zelf niet praten over dit alles en is het meerdere malen tot een waar dieptepunt gekomen.’ Iemand anders schrijft: ‘Ik heb geprobeerd dit taboe te doorbreken, maar mijn ouders waren hier fel op tegen. Ze zeiden: “Als je nu zegt dat je depressief bent of paniekaanvallen hebt, dan krijg je nooit meer een baan.” Of: ”op je werk zitten huilen? Doe niet zo kinderachtig.”’ 

Om psychische problemen bespreekbaar te maken, starten de publieke jongerenplatforms NPO 3, NPO 3FM en FunX aanstaande maandag gezamenlijk met de #TrueSelfie-weken. Samen maken ze op televisie, radio en online psychische klachten bespreekbaar. De themaweek trapt op televisie af met de Depressie Kennistest op maandag 9 april om 21.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

RAPPORTAGE ONDERZOEK PSYCHISCHE KLACHTEN

Welke klachten ervaren jongeren nog meer? (Pdf)

Lees ook

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

Dit bericht is 20145 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail