Diagnose ADHD bij volwassenen vaak onterecht

Facebooktwitterlinkedinmail

27 oktober 2017 – Meer dan 80 procent van de volwassenen die zijn gediagnosticeerd met Attention Deficit Hyperactivty Disorder (ADHD) hebben dit label waarschijnlijk onterecht gekregen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, recent gepubliceerd in the American Journal of Psychiatry , zo meldt mijngezondheidsgids.nl

Tweejaarlijks onderzoek
Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers 239 mensen die in hun kindertijd geen diagnose ADHD hadden gekregen. Zij werden om de twee jaar geëvalueerd in de periode tussen hun tiende en vijfentwintigste levensjaar. Het team keek hierbij naar symptomen van ADHD, cognitieve beperkingen, mentale stoornissen en middelengebruik. De informatie werd verkregen via de deelnemers zelf, hun ouders en leraren.

Geen ADHD
Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat hoewel meer dan 80% van de mensen op het eerste gezicht ADHD-symptomen in hun volwassenheid lieten zien, deze kenmerken bij nader inzien konden worden verklaard door andere factoren. Voorbeelden waren marihuanagebruik, psychologische trauma’s of depressieve symptomen.

Daarnaast konden de wetenschappers ook geen bewijs vinden voor ADHD bij degenen zonder psychiatrische stoornissen.

Voorzichtig bij diagnose
Het team concludeert dan ook dat artsen voorzichtig dienen te zijn bij het diagnosticeren van volwassenen met ADHD. Ze zouden kritisch moeten kijken naar hun psychiatrische geschiedenis, cognitieve beperkingen en middelengebruik.

Wat is ADHD?
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een aandoening in de hersenen die wordt gekenmerkt door impulsief gedrag, hyperactiviteit en concentratieproblemen. Andere symptomen zijn vergeetachtigheid, zwakke organisatorische vaardigheden en snel worden afgeleid.

Bron: mijngezondheidsgids.nl

Dit bericht is 12507 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail