De Woenselse Poort: ‘Te negatief beeld over tbs in media’

Facebooktwitterlinkedinmail

tbs_een-tbs-kamer_17072010

2 september 2016 – Het beeld dat media schetsen over De Woenselse Poort en tbs in het algemeen, is eenzijdig, negatief en berust vaak niet op de waarheid. Statistieken tonen aan dat tbs de samenleving juist veiliger maakt, zegt Joep Verbugt, bestuursvoorzitter van GGzE, dat in Eindhoven en omstreken verantwoordelijk is voor uitvoering van ggz, zo meldt omroep Brabant.

Volgens Verbugt gaat er juist veel goed in De Woenselse Poort en andere forensische klinieken, ook al laten de berichten anders geloven. “Dit negatieve beeld wordt keer op keer bevestigd doordat incidenten bij jullie breed worden uitgemeten. Dingen die wél goed gaan worden nauwelijks tot nooit benoemd.”

De Woenselse Poort kwam de laatste maanden zwaar onder vuur te liggen na een serie alarmerende incidenten: van omstreden liefdesaffaires tussen tbs’ers en therapeuten tot zelfdodingen en smokkel van vuurwapens en drugs. Deze week nog probeerde een 20-jarige vrouw er zichzelf van het leven te beroven.

Harde cijfers
Deze incidenten wil de kliniek allesbehalve bagatelliseren. “Natuurlijk verdienen deze zaken onze aandacht en worden ze altijd onderzocht en, als dat nodig is, van passende maatregelen voorzien. Maar tegelijkertijd moet ook het andere verhaal gehoord worden, zodat het volk een compleet beeld krijgt van onze sector.”

Daarmee verwijst Verbugt naar harde cijfers die over tbs te vinden zijn. Zo is de kans dat een tbs’er na zijn behandeling terugvalt in criminaliteit maar liefst veertig procent minder dan bij iemand die een gevangenisstraf achter de rug heeft. Daarnaast keert slechts een half procent van de tbs’ers die met verlof gaat niet op tijd terug in de kliniek. “Het aantal ontvluchtingen uit een kliniek is makkelijk op één hand te tellen.”

‘Meer kunnen we niet doen’
Over de drugs- en wapensmokkel in De Woenselse Poort is Verbugt duidelijk: het is zorgelijk, maar simpelweg niet honderd procent te voorkomen. “We zijn geen gevangenis en kunnen dus ook niet garanderen dat hier nooit drugs aanwezig zijn. We zetten er sterk op in om de aanwezigheid van verdovende middelen en wapens tot een minimum te beperken, meer kunnen we niet doen.”

De bestuursvoorzitter benadrukt dat er in De Woenselse Poort mensen zitten die in eerste instantie niet om die zorg hebben gevraagd en er dus ook niet op zitten te wachten. “Het kost voor jullie dan ook weinig moeite om een ontevreden cliënt te vinden die zijn ongenoegen wil uiten over de gang van zaken bij een instelling. Hetgeen niet impliceert dat we niet elke klacht heel serieus nemen.”

‘Extra aandacht voor suïcides’
Mensgerichte zorg staat hoog in het vaandel bij De Woenselse Poort. “We zetten daarom alle veiligheidsmaatregelen in die wettelijk zijn toegestaan. Vanuit hun psychiatrische problematiek kunnen cliënten soms agressief of manipulatief reageren. Dat heeft echter geen invloed op de gezagsverhoudingen. We beseffen dat de suïcides een behoorlijke indruk hebben gemaakt op cliënten en medewerkers. Daar hebben we dan ook extra aandacht voor.”

Het verhaal over het bewezen nut van forensische zorg wordt amper verteld en daarom amper gehoord, aldus Verbugt. “Met als gevolg dat het gevoel van veiligheid van de burgers niet gediend is. Dat doet onrecht aan mensen die met succes een langdurige behandeling achter de rug hebben en ook aan de professionals die daar hard voor hebben geknokt.”

Bekijk hier het dossier over de Woenselse Poort van Omroep Brabant.

Bron: omroepbrabant.nl 

Dit bericht is 4434 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail