De Nederlandse Zorgautoriteit is blij met ‘meldactie wachtlijsten ggz’

Facebooktwitterlinkedinmail

3 mei 2017 – De  Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt het onacceptabel wanneer mensen te lang moeten wachten op passende zorg. Daarom zijn wij blij met de meldactie van stichting Celevt. Zorgverzekeraars moeten de juiste zorg voor hun verzekerden regelen. De NZa controleert of zorgverzekeraars zich aan deze zorgplicht houden.

Wanneer mensen geen gehoor krijgen bij hun verzekeraar kunnen zij zich melden bij de NZa. Wij onderzoeken deze signalen. Binnen enkele weken stuurt de NZa de minister een plan van aanpak voor de wachtlijsten in de ggz.

Wat kunt u doen als u moet wachten in de ggz?

Als u ggz-zorg nodig heeft en uw huisarts verwijst u door naar een psycholoog of psychiater, kan het zijn dat u bij de zorgaanbieder van uw keuze op een wachtlijst terechtkomt.

Moet u lang wachten?
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben al in 2000 afgesproken wat een redelijke wachttijd is voor niet acute zorg in de ggz. Dat zijn de ‘Treeknormen’.

  • U moeten binnen 4 weken terecht kunnen voor een eerste gesprek met de zorgaanbieder. Dit is de aanmeldwachttijd.
  • De Treeknorm voor een behandeling in de ggz is tien weken. Na het eerste contact met de zorgaanbieder moet u binnen tien weken terecht kunnen voor een behandeling.

Moet u langer wachten dan de Treeknorm?
Uw zorgverzekeraar kan voor u bemiddelen zodat u bij een andere zorgaanbieder terecht- kunt, die wel plaats heeft. Als u langer moet wachten dan de Treeknorm, móét uw zorgverzekeraar dat zelfs doen. Als u langer moet wachten dan de Treeknorm kunt u dat ook melden bij de NZa. Wij houden toezicht of zorgverzekeraars zich aan de zorgplicht houden en grijpen zo nodig in.
U kunt dit melden bij onze Informatielijn op 088 – 770 8 770. Of u kunt uw melding doen via ons digitale meldingsformulier.

Als u zelf niet in staat bent met uw zorgverzekeraar of de NZa contact op te nemen, kan iemand anders die u vertegenwoordigt dat ook namens u doen.

Bron: nza.nl

Dit bericht is 3749 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail