De Kracht van Depressie: Kwalitatief onderzoek naar ervaringskennis bij depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

27 augustus 2018- – In een samenwerking tussen de Depressie Vereniging en Pro Persona heeft er afgelopen maanden een kwalitatief onderzoek plaatsgevonden waarin de vraag centraal stond ‘Wat is ervaringskennis bij mensen met depressie?’.  Ervaringskennis en zelfmanagementstrategieën worden onderzocht op hun bijdrage in het persoonlijk en maatschappelijk herstel van gebruikers. Met als doel deze om te zetten in een module en een digitaal instrument voor iedereen die te maken heeft met depressie. 

Wat heeft mensen met depressie geholpen bij het omgaan met deze aandoening? Hoe ontwikkelt deze ervaringskennis zich? Wat zijn de overkoepelende thema’s in ieder uniek en persoonlijk ervaringsverhaal over de omgang met depressie? Om deze vragen te kunnen beantwoorden zijn de afgelopen maanden interviews gehouden met mensen die ervaring hebben met depressie, zo vertelt junior onderzoeker Dorien Smit van Pro Persona.

“Het doel van dit onderzoek is uiteindelijk praktijkgericht: de informatie uit de interviews wordt gebundeld in een digitaal instrument, zodat andere mensen met een depressie kunnen profiteren van ervaringskennis van andere patiënten.”

Overkoepelende thema’s
Ze vervolgt: “Op dit moment zijn er 14 interviews gevoerd. Deze gesprekken leveren heel veel informatie op, die vanuit meerdere invalshoeken geanalyseerd kan worden. Het is duidelijk dat het onderwerp ervaringskennis en –deskundigheid veelomvattend is. Om de resultaten te structureren worden er naar mogelijke verbanden gezocht tussen de overkoepelende thema’s.

Omdat ieders ervaringsverhaal uniek is en nuance van belang is, vinden er regelmatig momenten plaats om de resultaten te controleren op herkenning. Zo hebben er twee groepsbijeenkomsten plaatsgevonden met deelnemers van de interviews waarin de voorlopige resultaten gepresenteerd en bediscussieerd zijn. Verder wordt er gezocht wordt naar de zogenoemde ‘negative case’, een deelnemer die ervaring heeft met depressie maar net met een andere achtergrond dan de rest van de doelgroep. De bijdrage van deze ‘negative case’ kan leiden tot falsifiëring van het model, waardoor de theorie aangescherpt kan worden.”

Een aantal belangrijke thema’s die naar voren komen zijn: Eigen regie, Zelfreflectie, Zelfmanagement, Professionele hulp, Sociale steun, Acceptatie, Zingeving. Hoe mensen met depressie omgaan met deze thema’s, wanneer en hoe zij tot deze stappen en inzichten komen wordt omschreven en toegankelijk gemaakt voor iedereen in instrument dat ontwikkeld zal worden.

Samenwerkende partijen
Dit onderzoek is een unieke samenwerking tussen het Expertisecentrum Depressie van TopGGz-instelling Pro Persona, en de landelijke patiëntenorganisatie de Depressie Vereniging. Zij ontvingen, in een samenwerking met het Radboudumc, een subsidie van ZonMw. De ontwikkeling van het digitale instrument waarmee de informatie gebundeld en verspreid wordt,  gebeurd in samenwerking met REshape Center, het innovatiecentrum voor zorgverandering, verbonden aan het Radboudumc.

Bijdrage leveren?
Om de kennis vanuit de interviews te verdiepen zijn de onderzoekers op zoek naar professionals en ervaringsdeskundigen op het gebied van depressie die hun feedback willen geven op de resultaten en willen meedenken over de juiste vervolgstappen in de ontwikkeling van een digitaal instrument. Heeft u zelf ervaring met depressie (en nog niet deelgenomen aan dit onderzoek) of werkt u als professional in de zorg voor depressieve patiënten? Dan nodigen we u graag uit om uw visie te delen in de focusgroep.

Wanneer: vrijdag 21 september van 15.00u – 17.30u.

Locatie: Radboudumc REshape center for innovation, Geert Grooteplein Zuid 10.
Er wordt gezorgd voor een reiskostenvergoeding.

Interesse of deelname

Bij interesse in het project, of vragen over deelname kan contact opgenomen worden met junior onderzoeker Dorien Smit, via d.smit@propersona.nl.

Bron:  nedkad.nl

Dit bericht is 4192 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail