Congres: Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma

Facebooktwitterlinkedinmail

28 januari 2020 – Op 5 oktober 2020 organiseert uitgeverij Mens! in de Reehorst te Ede het congres: Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma – Het onderscheiden en verenigen van gefragmenteerde persoonlijkheidsdelen.

Zelfvervreemding is een overlevingsstrategie om de gehechtheid aan mishandelende of niet-aanwezige verzorgers in stand te houden door het zelf te verloochenen en als ‘slecht’ of ‘niet om van te houden’ te beschouwen. De prijs die daar echter voor wordt betaald is een diep en pijnlijk gebrek aan zelfaanvaarding, dat gehandhaafd wordt door zelfverachting, dissociatie en ontkenning. Om zelfvervreemding te kunnen overwinnen, is het van belang dat de therapie gericht is op het ontwikkelen van vaardigheden bij de cliënt om pijnlijke emoties te gaan zien als communicaties van verloochende delen.

Janina Fisher combineert actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische aanpak voor de behandeling daarvan. Aan de hand van strategieën die zijn gebaseerd op Sensorimotor Psychotherapy, Internal Family Systems-therapie (IFS), mindfulnessgerichte therapieën en klinische hypnose, zullen we tijdens dit congres de therapeutische kracht onderzoeken van het verwelkomen van die delen van het zelf die het meest afgewezen en verloochend zijn. Hiermee ontstaat inzicht in de therapeutische benaderingen voor traumatische gehechtheid, het werken met dissociatieve symptomen en de integratie van verschillende behandelmethoden ter bevordering van de communicatie ‘van rechterhersenhelft naar rechterhersenhelft’.

Janina Fisher is adjunct-onderwijsdirecteur van het Sensorimotor Psychotherapy Institute, consultant voor de EMDR International Association (EMDRIA) en voormalig docent aan het Trauma Center, een kliniek en onderzoekscentrum dat is opgericht door prof. dr. Bessel van der Kolk. Ze is vermaard om haar expertise als clinicus, auteur en spreker en was eerder voorzitter van de New England Society for the Treatment of Trauma and Dissociation en docent aan Harvard Medical School. Ze is de auteur van het boek ‘Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma’ en samen met Pat Ogden schreef zij ‘Sensorimotor Psychotherapy: Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid’.

Leerdoelen

  • Het beschrijven van de relatie tussen vroegkinderlijk gehechtheidstrauma en vervreemding van het zelf.
  • Het herkennen van de symptomen van vervreemding.
  • Cliënten leren om bewuste aandacht te hebben voor hun pijnlijke emoties en impulsen als uitingen van hun kinddelen.
  • Begrijpen hoe kinddelen bijdragen aan het overleven van trauma.
  • Het beschrijven van hypnotische en somatische interventies die het gevoel van verbinding of gehechtheid met het zelf doen toenemen.
  • Verworven veilige gehechtheid’ stimuleren door gehechtheidsrelaties tussen volwassen delen en kinddelen.

Meer informatie en aanmelden >>

Boeken van Janina Fisher

 

Dit bericht is 5180 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail