Blue Monday: ‘Depressie blijft een enorm taboe’

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, bejaarde, oud, somber

18 januari 2016 – Het is weer ‘Blue Monday’. De derde maandag van het jaar zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Naar schatting lijden jaarlijks 550.000 Nederlanders aan een depressie. Dat cijfer is volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid al enkele jaren stabiel. 

Reden voor het Fonds Psychische Gezondheid op Blue Monday nog eens extra aandacht besteden aan depressiviteit. Volgens het fonds heeft één op de vijf mensen in zijn of haar leven ooit te maken met een depressie. Bij vrouwen komt een depressie gemiddeld twee keer zoveel voor als bij mannen.

Tweede volksziekte
“Na hart- en vaatziekte is lijden aan een depressie de tweede volksziekte’’, zegt psychologe Lidewy Hendriks. Schaamte bij patiënten en angst in de omgeving van patiënten zijn de obstakels die ervoor zorgen dat een depressie nog steeds niet écht wordt geaccepteerd.

Psychiater Bram Bakker zegt zelfs dat ‘mensen met een depressie zelfs ondergronds gaan’. “De openheid erover neemt niet toe. Op de werkvloer zijn deze mensen nog steeds een enorm taboe. Dat komt ook voor een deel omdat mensen met een depressie dezelfde vooroordelen hebben als mensen die dat niet hebben: dat je zwak bent, gebrekkige discipline hebt, tekortschiet; dat het eigenlijk alleen maar aan jou ligt.”

Bakker is betrokken bij het Depressiegala dat op maandag 25 januari in Amsterdam wordt  gehouden. Minister Schippers opent het evenement, waar onder anderen Martine Sandifort, Mike Boddé en Javier Guzman optreden. De cabaretiers kampten alledrie met depressies. Ook Karin Bloemen en Wende treden op. De presentatie het eerste depressiegala is in handen van Anita Witzier.

De kaartverkoop gaat nog niet hard. ,,Voor veel mensen is het moeilijk om hier naar toe te komen. Dat zegt al genoeg over het taboe mensen met een depressie.”

Bron: rtlnieuws.nl / elsevier.nl / nu.nl 

Dit bericht is 11817 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail