Blokhuis optimistisch over deelname VNG aan hoofdlijnenakkoord GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

10 december 2018 – ‘Het is niet de vraag of, maar wanneer de VNG meetekent met het hoofdlijnenakkoord voor de ggz’, zo stelde staatssecretaris Blokhuis tijdens het debat over de ggz in de Tweede Kamer.

Voor een goede geestelijke gezondheidszorg is de samenwerking van gemeenten essentieel. Dat de VNG aangeeft het hoofdlijnenakkoord nog niet te willen ondertekenen, kon dan ook op veel vragen rekenen. Blokhuis heeft met de VNG afgesproken dat gemeenten in kaart brengen waar ze tekorten hebben op het vlak van de uitvoering van ggz-verplichtingen. De intentie is dat in het voorjaar van 2019 de VNG dan alsnog haar handtekening onder het hoofdlijnenakkoord zet.

Zorgen over de aanpak van wachttijden was het andere hoofdthema tijdens het debat afgelopen donderdag. Kamerleden van alle partijen wilden van staatssecretaris Blokhuis weten wat hij gedaan heeft en nog gaat doen om de wachttijden te verkorten. De staatssecretaris weigert, in tegenstelling tot oud-minister Schippers, aan te geven wanneer de te lange wachtlijsten in de ggz allemaal moeten zijn weggewerkt. Ondanks pogingen van Kamerleden, wil hij zich niet vastleggen op een datum. Wel zei hij toe na vragen van VVD en GroenLinks, dat hij in december niet alleen een kwantitatieve analyse van de wachttijden door de NZa verwacht, maar ook een kwalitatieve analyse op hoofdiagnoses. Aan de hand daarvan wil Blokhuis een spoorboekje opstellen hoe te komen tot oplossingen.

Aanlevering wachttijden
Hoewel alle leden van GGZ Nederland wachttijden aanleveren aan Vektis, zijn er ook nog zorgaanbieders die dit niet doen. Dit zit verschillende Kamerleden dwars en die vroegen dan ook om maatregelen van staatssecretaris Blokhuis. ‘De boetes kunnen worden gegeven’, stelde Joba van den Berg namens het CDA. Blokhuis sloot dit niet uit. Zowel Antje Diertens (D66) als Wim Jan Renkema (GroenLinks) gaven aan dat werkbezoeken, zoals ze die recent brachten aan GGzE en GGZ Drenthe, hun beeld van de ggz-sector verrijken. Ze zien veel initiatieven en medewerkers die hard werken om patiënten goede zorg te verlenen. Dit werd ook door staatssecretaris Blokhuis beaamd. Zowel CDA als SP herinnerden de staatssecretaris aan de onderbesteding in de ggz. Zorgverzekeraars gaven vorig jaar 288 miljoen euro minder uit dan in het macrokader ggz was gereserveerd, terwijl wachttijden nog altijd een probleem zijn.

Acute ggz en niet-BIG-beroepen
De inkoop van acute ggz voor 2019 verloopt nog niet goed. Er zijn zorgen of dit wel op tijd lukt. Na vragen van VVD’er Leendert de Lange liet Blokhuis weten dat hij ervoor zorgt dat er geen gaten vallen in de dekking van acute ggz. Kamerleden waren niet enthousiast over het voorstel van de staatssecretaris om zonder schriftelijke vragen of overleg een aanwijzing voor de NZa over een bekostigingsexperiment voor niet-BIG-geregistreerde beroepen uit te geven. Onder meer de SP en het CDA lieten weten dat ze signalen hadden gekregen dat het voorstel van de NZa niet op draagvlak vanuit de sector kan rekenen, dus dat hier toch nader overleg voor nodig is. GGZ Nederland is voorstander van het inzetten en kunnen bekostigen van beroepsgroepen als de ervaringsdeskundige en hbo-psycholoog, zonder dat dit grote aanpassingen vraagt van softwaresystemen of toename aan administratieve lasten. Dit schreef GGZ Nederland ook in een brief aan de Tweede Kamer.

Het volledige debat is terug te zien via: Debat Gemist

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 2762 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail