Bezinningsplek de Rots voorbeeld van bezielende GGZ met aandacht voor persoonlijk herstel

Facebooktwitterlinkedinmail

16 november 2017 – Het ontstaan van bezinningsplek ‘De Rots’ is een mooi voorbeeld van good practice als het gaat om herstelgedachte in de ggz. Aandacht voor persoonlijk herstel. Ondanks de stromende regen was de officiële opening van deze speciale plek op Servaashof in Venray 1 0 november jl. een drukbezochte, bijzondere gebeurtenis. Een moment waarbij het gevoel van samen een gemeenschap vormen, door bewoners van Vincent van Gogh, vrijwilligers, medewerkers, familie, buurtbewoners en andere belangstellenden, de boventoon voerde.

Bezielende zorg ‘Betekenisvol, verbindend, helend, gelijkwaardig, als mens en niet als cliënt worden gezien, groei en een zichtbaar resultaat dat je samen bereikt’. Het is door de sprekers of aanwezigen allemaal genoemd. “Een mooi symbool van veerkracht” , beschreef Annemiek de Wit (manager Integrale Zorg) de inzet en het proces om tot deze mooie plek te komen. De opening zelf paste bij het ontstaansproces. ‘We nemen het zoals het komt’ was namelijk het motto in voor – en tegenspoed. ‘Regent het, geen probleem we schuilen samen onder een paraplu en gaan gewoon door’. Het liedje ‘Alles doet er toe‘ van Herman van Veen, gezongen door geestelijk verzorger Guus van Loenen, onderstreepte het belang van ieders bijdrage; klein of groot.

De wijk Servaashof in Venray met haar bijzondere bewoners (als onderdeel van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid), en in het bijzonder de werkgroep, oogstte nu wat zij maanden geleden samen hebben gezaaid. De werkgroep van bewoners, vrijwilligers en medewerkers die deze bezi nningsplek letterlijk samen hebben gebouwd, voelt bezieling, herstel van eigenwaarde en kracht. ‘De Rots’ geeft bewoners waar ze behoefte aan hebben: contact met hun omgeving, acceptatie, uitbreiding van hun sociale netwerk en het gevoel er echt bij te hor en. Er is door buurtbewoners waardering uitgesproken voor hun inzet en het mooie kunst – / bouwwerk. Het hele project had aantrekkingskracht en gaf mensen plezier, zin en houvast, inspiratie en enthousiasme. Een groepsgevoel en doorzettingsvermogen: we hebb en dit samen volbracht!

Het project bezinningsplek is een initiatief van Ans Houben, beeldend kunstenaar en bewoner van Servaashof, en Arianne Boon, geestelijke verzorger. “Er was behoefte aan een stilteplek”, legt Arianne uit. Zij heeft de werkgroep same n met dagbestedingscoach en beeldend kunstenaar Jacqueline Hanssen begeleid. “Wij kregen de kans om het op een nieuwe, eigentijdse manier te doen. Geen kapel, maar een plek voor iedereen. Of je nu in Allah of Jezus gelooft of rust zoekt in de natuur. Dit i s een (ontmoetings – ) of bezinningsplek voor iedereen. “ Jacqueline vult aan : “We hebben al ideeën voor nieuwe projecten! Er is zoveel moois te doen met elkaar.”

Geloof en een hoop liefde
Op woensdag 29 november aanstaande wordt er in de uitzending van ‘Geloof en een hoop liefde’, een EO – programma op NPO 2 om 17.50 uur, ook aandacht geschonken aan het project.

Bron: persbericht

Dit bericht is 3329 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail