Angststoornis komt meer voor in rijke landen

Facebooktwitterlinkedinmail

23 mei 2017 – Van alle Nederlanders lijdt 3,6 procent aan een gegeneraliseerde angststoornis. Overmatig piekeren is daarbij een belangrijk kenmerk. Amerikaans onderzoek wijst uit dat deze stoornis vaker voorkomt in landen met een hoog gemiddeld inkomen, zo meldt het Nederlands dagblad.

GAS: gegeneraliseerde angststoornis

Overmatig piekeren en veel angst ervaren zijn onder meer de symptomen als er sprake is van een gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Een internationaal wetenschapsteam dat het onderzoek verrichtte ontdekte dat een GAS vaker voorkomt in rijke dan in arme landen. Voor de studie werden ruim 147.200 volwassenen uit 26 verschillende landen geïnterviewd. In deze landen heeft gemiddeld 3,7 procent van de bevolking te maken met een GAS.

Kwetsbaar

Met 3,6 procent zit Nederland heel dicht bij dat gemiddelde. Uit analyse van de onderzoekers bleek dat in het algemeen gesteld kan worden dat in landen waar inwoners weinig verdienen, burgers minder vatbaar zijn (1,6 procent) voor een GAS dan in landen met een middelhoog inkomen (2,8 procent) of hoog inkomen (5,0 procent). Daarmee blijken mensen met een lage sociaaleconomische positie dus kwetsbaarder voor de gegeneraliseerde angststoornis. Een opvallende uitkomst, vinden de onderzoekers.

Verveling en angst

Maar wat is de oorzaak van deze bevindingen? Op de website van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Eos legt psychiater Damiaan Denys (Universiteit van Amsterdam) uit wat de mogelijke oorzaken zijn. Volgens hem speelt verveling een belangrijke rol: ‘Omdat we tijd over hebben, gaan we ons zorgen maken over zaken waar we helemaal niet bang voor hoeven te zijn. Er zijn op dit moment geen reële gevaren. Als je bovendien veel waardevolle bezittingen hebt, ben je bang om al die zaken te verliezen.’

Ook is er in rijke landen vaak sprake van een individualistische cultuur. In armere, minder individueel ingestelde landen krijgen burgers meer steun via familie en vriendschappelijke relaties. Bovendien geldt er in rijke landen een meer dwingende verwachting om onafhankelijk, competitief en succesvol te zijn, zo meldt het tijdschrift. Mislukking veroorzaakt stress. Dat zou tevens verklaren waarom minder welvarende bewoners van een rijk land juist vatbaarder zijn voor de gegeneraliseerde angststoornis.

Slecht begrepen

In het onderzoeksrapport schrijven de wetenschappers dat we GAS in vergelijking met andere angststoornissen tot nu toe slecht begrijpen. Volgens hen onderstrepen de nieuwe gegevens hoeveel invloed GAS heeft op de volksgezondheid. Wetenschappelijk tijdschrift JAMA Psychiatry publiceerde het artikel deze maand.

 Bron: Nederlands dagblad/ Nedkad.nl

Dit bericht is 4584 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail