Aantal meldingen over mensen met verward gedrag blijft stijgen

Facebooktwitterlinkedinmail

5 september 2019 – Het aantal meldingen met mensen met verward gedrag blijft toenemen, blijkt uit cijfers van de politie die zijn verstrekt aan Hart van Nederland. In de eerste helft van het jaar kreeg de politie 47.632 meldingen waarbij verward gedrag een rol speelde. Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder.

Sinds in 2013 is begonnen met de registratie nam het aantal meldingen elk jaar toe. De politie spreekt van een zorgelijke trend. Overigens is niet duidelijk of het aantal mensen met verward gedrag toeneemt. Meldingen over dezelfde persoon worden bijvoorbeeld apart geregistreerd.

Zo moesten agenten bij 13.000 mensen voor een tweede keer langskomen en zijn er 5700 mensen die politie regelmatig terugzien. Dat gaat dan vaak om mensen met schulden of verslavingen.

Personen met verward gedrag halen met regelmaat het nieuws. Bij woningbranden, steekpartijen en bedreiging wordt geregeld de term ‘verward persoon’ gebruikt.

Om het aantal meldingen terug te dringen, probeert de overheid de samenwerking tussen instanties te verbeteren. Daarvoor werd een aantal jaar geleden een zogenoemd ‘aanjaagteam’ ingesteld. Dit team, onder leiding van burgermeester Spies van Alphen aan den Rijn, kwamen met negen bouwstenen voor een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag.  Het aanjaagteam werd opgevolgd door het ‘schakelteam‘,  onder leiding van burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer dat de opdracht had om de sluitende aanpak in alle gemeenten te stimuleren.

In het schakelteam zaten naast ervaringsdeskundigen en familie van verwarde mensen ook vertegenwoordigers van de gemeentepolitiek, zorginstellingen, zorgverzekeraars, het OM en de politie. Bij de eindrapportage kondigde Hoes aan dat er een landelijk telefoonnummer komt voor mensen die zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt. Meerdere provincies hebben inmiddels zo’n meldpunt en telefoonnummer ingevoerd.

Ben: nos.nl / teletekst 110

 

Dit bericht is 4509 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail