Aantal aan zware pijnstillers verslaafde Nederlanders in afkickklinieken stijgt snel

Facebooktwitterlinkedinmail

29 juli 2019 – Het aantal Nederlanders dat verslaafd is aan zware pijnstillers en in afkickklinieken wordt behandeld  is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Het aantal verslaafden steeg van 92 in 2012  naar ruim 292 in 2018, meldt NRC aldus NU.nl

Het NRC heeft de  verslavingszorgorganisaties met klinieken in onder meer Leeuwarden, Arnhem, Zoetermeer en Almelo hierover benaderd. In de eerste helft van 2019 zouden er al 252 nieuwe verslaafden zijn aangemeld.

Albert Dahan, hoogleraar anesthesiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, laat aan het NRC weten dat hij het aantal mensen dat verslaafd is aan zware pijnstillers schat op “duizenden”.  Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen steeg het aantal gebruikers van zware medicatie van 650.000 in 2010 naar 1.000.000 in 2017. Vooral oxycodon, een medicijn dat twee keer zo sterk is als morfine, is populair. Zo’n 45.000 mensen gebruiken dit middel.

Oxycodon is alleen op recept verkrijgbaar en wordt bijvoorbeeld na een operatie voorgeschreven. Ook bij minder ernstige pijnklachten zoals rugpijn kan het geneesmiddel voorgeschreven worden. Het afbouwen van het gebruik van het medicijn kan gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen zoals braken, trillen, angst, depressie en suïcidale gedachten.

Aantal overdoses onder gebruikers van oxycodon neemt toe
Het aantal overdoses en vergiftigingen onder gebruikers van oxycodon is in 2018 met 50 procent toegenomen tot 424, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) kondigde begin dit jaar aan dat het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) de komende drie jaar een taakgroep zal voorzitten die het gebruik van zware pijnstillers onder de loep neemt.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3908 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail