Aanpak verwarde personen is gewoon één grote puinhoop

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie , verward

16 september 2016 – Verwarde personen krijgen in Nijmegen niet de medische hulp die ze nodig hebben. Sinds de overheid de aanpak van verwarde personen bij de gemeente heeft neergelegd, is deze verantwoordelijk voor een persoonsgericht plan. Gemeente Nijmegen is hiertoe niet in staat. Het aantal verwarde personen dat voor overlast zorgt, blijft stijgen, zo meldt n1.nl.

‘De behandeling van verwarde personen is door de overheid over de schutting gegooid bij de gemeente. Het is gewoon één grote puinhoop. De GGZ vindt dat ze niets hoeven te doen met de opvang van psychisch verwarde personen.’ Aan het woord is een forensische psychiater verbonden aan het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. De man wil in dit verhaal niet met naam genoemd worden.

Gesloten deuren
Dat mensen niet willen praten over dit onderwerp is een terugkerend probleem in onderzoek naar dit onderwerp. Betrokken instanties en gemeente Nijmegen, willen niet openlijk spreken.
De forensische psychiater legt uit waarom: ‘Werknemers riskeren ontslag. Elke woordvoerder zal een vraag over dit onderwerp, eerst voorleggen aan een advocaat.’

Van 1 april tot 1 november zijn GGZ-instellingen en gemeente Nijmegen bezig met zorginkoop bij zorgverzekeraars. De zorginkoop zal uiteindelijk de behandeling van verwarde personen bekostigen.
Dit maakt het moeilijk om het beeld inzichtelijk te krijgen.
In een rondgang met vragen over dit onderwerp bij GGZ-instellingen werd door de woordvoerder van gemeente Nijmegen antwoord gegeven. De gemeente weigert inhoudelijk in te gaan op het onderwerp zolang er vanuit de landelijke overheid nog geen vastgesteld beleid is.Politie luid noodklok
Deze week luidde de politie de noodklok. Het enige handvat wat de politie heeft, is het arresteren van een verward persoon die voor overlast zorgt. Na de arrestatie zitten deze mensen in de cel zonder de juiste medische hulp. De politie heeft aangegeven deze aanpak niet meer te willen uitvoeren.

Wanneer een verwarde persoon is gearresteerd, komt een psychiater van het GGZ beoordelen wat de toestand is van de arrestant.
‘De opdracht die de GGZ meegeeft is: niet opnemen,’ aldus de forensische psychiater ‘Psychiaters zijn tegenwoordig niet meer in staat om vrij te handelen. Ze vallen onder een GGZ-directie, die financieel bepalen hoe mensen medisch worden behandeld. Instellingen hebben een dure directie maar in de praktijk is deze directie alleen bezig met bezuinigingen op behandeling.’

Gek zijn mag, gevaarlijk zijn niet
Op dit moment belanden verwarde personen in de gevangenis, zonder gepaste medische hulp. Zo legt de forensische psychiater uit: ‘Het is niet meer mogelijk om iemand kalmeringsmiddelen toe te dienen of gedwongen te laten opnemen. Je mag in Nederland gek zijn, zolang je maar niet gevaarlijk bent.’

 

Bron: n1.nl

Dit bericht is 10108 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail