7 juni: Europese Tourettedag

Facebooktwitterlinkedinmail

7 juni 2017 – Het duurt gemiddeld vijf jaar voordat het syndroom van Gilles de la Tourette gediagnosticeerd wordt en kinderen passende behandeling of begeleiding krijgen. Op woensdag 7 juni vragen de Nederlandse Stichting Gilles de la Tourette en haar Europese zusterverenigingen aandacht voor dit complexe syndroom, om hiermee het begrip en de signalering te verbeteren.

Tics komen relatief veel voor bij kinderen. Vaak zijn ze tijdelijk en weinig opvallend aanwezig. Tics kunnen echter soms zodanig krachtig of frequent zijn, dat ze in ernstige mate hinderlijk zijn en met dagelijkse activiteiten kunnen interfereren. De diagnose ticstoornis wordt wel eens gemist als er geen zichtbare tics zijn tijdens het onderzoek. Naar schatting komt het syndroom van Gilles de la Tourette bij 1% van de kinderen voor.

Tourettepas
Stichting Gilles de la Tourette geeft in het kader van de Europese Tourettedag onder meer een Tourettepas uit, die voor patiënten behulpzaam kan zijn in situaties waarin de tics en het gedrag niet begrepen worden. De stichting biedt ouders, patiënten en professionals o.a. voorlichting en lotgenotencontact. Zij krijgt hierbij ondersteuning van een adviesraad van specialisten op het gebied van ticstoornissen.

Ticpoli
Volgens de Europese richtlijnen geldt gedragstherapie (habit reversal of exposure en responspreventie) als behandeling van eerste keus bij kinderen en jongeren met ticstoornissen. Hiervoor is het protocol Tics (therapeutenboek en werkboek voor kinderen) verkrijgbaar (Verdellen et al.) en is een ondersteunende app BT-coach ontwikkeld. Verschillende ggz-organisaties zijn in de behandeling van ticstoornissen gespecialiseerd, waaronder De Bascule (dwang, angst en ticpoli), Karakter, Accare en Yulius (polikliniek ticstoornissen).

>> Tics bij kinderen en adolescenten

>> meer over de Europese Tourettedag

Bron: kenniscentrum-kjp.nl

Dit bericht is 2630 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail