10 tips: omgaan met kinderen met een eetstoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

anorexia_nervosa

7 oktober 2016 – Anorexia komt steeds vaker voor bij jonge kinderen. Volgens kinderpsychologen is het aantal meisjes met de eetstoornis onder de 14 jaar fors toegenomen. Hoe moeten ouders hiermee omgaan?

1. Liefde geven

Met liefde bereik je meer dan met boos worden.

2. Kiezen voor herstel

Geef aan je kind aan dat het er niet voor gekozen heeft een eetstoornis te krijgen, maar dat het wel kan kiezen voor herstel.

3. Kind staat niet alleen

Geef je kind aan dat het het herstel niet alleen hoeft te doen. Geef aan dat je je kind daar graag bij wilt helpen en dat je graag wilt leren hoe je jouw kind beter kunt leren begrijpen.

4. Eetstoornis staat los van het kind

Je kind is niet de eetstoornis. Zie de eetstoornis los van je kind. Soms kunnen ouders zelfs letterlijk zien wanneer ze met hun ‘echte’ kind te maken hebben en wanneer ‘de eetstoornis van hun kind’ aan het woord is.

 5. Hulp inschakelen

Schakel hulp in. Onderschat niet dat als een kind braakt of dagen niet eet het probleem niet het eten is. De eetstoornis is het beschermingsmiddel voor achterliggende pijn. De eetstoornis heeft een functie en daar moet aandacht aan worden besteed. Alleen herstellen van eten betekent dat terugval bij toename van stress na herstel erg groot is.

6. Klik met hulpverlener

Let er op dat er een klik is tussen je kind en de hulpverlener. Indien er geen klik is met de hulpverlener dan zal jouw kind zich niet vertrouwd voelen. Herstel is dan ver te zoeken.

7. Complimenten geven

In het herstel zal je kind met name leren om weer van zichzelf te gaan houden. Daarbij kan het heel wat complimenten en alle steun en support van jou gebruiken.

8. Zelf hulp zoeken

Goede hulp voor jezelf kan u sterken hoe je met jouw kind kunt omgaan. Er bestaan cursussen en ouderavonden. Daar leert je bijvoorbeeld grenzen te stellen op een liefdevolle manier. Stem als ouders met de hulpverlener af hoe de grenzen rondom het eten worden gemaakt.

9. Terugval hoort erbij

Tijdens het herstel lijkt het nog wel eens dat iemand een terugval heeft, maar vaak is dat een moment voor reflectie; wat is er al wèl goed gegaan. Zo kun je een terugval als iets beschouwen dat erbij hoort. Dan wordt een terugval ook minder ‘zwaar’, maar mag die er gewoon zijn.

10. Afstemming tussen ouders 

Zorg vooral ook goed voor jezelf. De reis op weg naar het herstel van jouw kind kan soms een lange barre tocht zijn. Daarbij is het belangrijk dat je vooral ook goed voor jezelf blijft zorgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je als ouders samen een goede afstemming hebt, zodat de eetstoornis niet tussen de ouders in gaat staan.

Lees hier het verhaal van de 18e jarige Melthem die worstelde met anorexia en zichzelf sneed

Bron: RTLnieuws.nl

Dit bericht is 25787 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail