Meer dan één op de drie studenten heeft verhoogd risico op burn-out

Facebooktwitterlinkedinmail

21 oktober 2017 – Jip heeft al twee jaar last van een burn-out. “Op een bepaald punt denk je: het zou makkelijker zijn als ik hier niet ben. Maar ja, de volgende dag word je wakker en dan gaat het wel weer. Dus dan ga ik maar weer doen wat ik van plan was”, vertelt Jip (23). Al twee jaar zit ze in een burn-out, die haar dag in, dag uit bezighoudt.

Ze schaamt zich er zo voor dat ze het zelfs haar ouders nog niet heeft verteld. Na al die tijd ziet ze geen andere oplossing meer dan haar verhaal aan NOS op 3 te vertellen, om dat vervolgens aan haar ouders en al haar vrienden te laten zien.

Jips verhaal staat voor een grote groep studenten die het zó graag goed wil doen in hun studie, werk, vrijwilligerswerk, sociaal leven, voor hun ouders, tijdens een relatie of bij hun sport dat het ze uiteindelijk te veel wordt.

Uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSvB) blijkt dat ongeveer drie op de vier studenten vaak of zelfs heel vaak emotioneel uitgeput zijn. Zij voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie. Meer dan één op de drie studenten (34,6 procent) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ter vergelijking: voor de werkende, gezonde bevolking is dit percentage slechts 14,6 procent.

De financiële zorgen en de werkdruk van studenten zijn hoog, schrijft de vakbond: “Doordat er steeds meer druk komt te liggen bij studenten om succesvol te zijn, moeten ze constant op een hoog niveau presteren. Het lijkt erop dat psychosociale problemen nog altijd een groot taboe zijn onder studenten, waardoor ze niet de juiste hulp krijgen als ze in de problemen komen.”

Jip kan bij haar vriend en twee huisgenootjes terecht als ze er zelf even niet uitkomt. “Mijn huisgenootjes zijn er eigenlijk per ongeluk achtergekomen. We gingen naar een feestje, maar er waren te veel prikkels. Ik had te veel het gevoel dat ik leuk moest doen.”

In paniek is Jip toen naar huis gegaan, onder de douche gaan staan. Verdrietig en nog steeds overstuur. “Mijn huisgenootjes kwamen thuis toen ik onder de douche vandaan kwam. Toen kon ik natuurlijk niet meer ontkennen dat er iets aan de hand was.”

Ergens wil Jip helemaal niet dat iedereen achter haar burn-out komt. “Ik wil graag dat mensen mij zien als een sterke, onafhankelijke vrouw, die het allemaal voor elkaar heeft.”

Het onderzoek van de LSvB was voor de NOS aanleiding om op Facebook te vragen of studenten zich hierin herkennen en hun verhaal met ons willen delen. Uit bijna veertig verhalen koos de NOS Jip en Daan (zijn verhaal lees je morgen) voor ons tweeluik #Opgebrand.

Jip als voorbeeld van iemand die zichzelf druk oplegt, terwijl Daan juist druk van buitenaf ervaart. Twee verschillende mogelijke oorzaken die tot een burn-out kunnen leiden. Op het Instagram-account van de NOS kun je aankomende week de mini-portretten van Dinja, Peter en Elisia zien. Ook deze studenten hebben of hadden last van een burn-out.

Heb je zelf last van depressieve gevoelens of burn-outklachten? Dan kun je terecht bij Korrelatie. Zij kunnen je helpen met psychische klachten via hun site of telefoonnummer 0900-1450.

Bron en bekijk de rapportage : nos.nl

HULPLIJN

Wie zelf weleens aan zelfmoord denkt of vermoedt dat iemand in de omgeving dat doet, kan contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. De stichting is bereikbaar via tel. 0900 – 01 13. Kijk voor meer informatie op de site 113.nl.

Dit bericht is 7270 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail