De GGZ was al in crisis, toen kwam corona

Facebooktwitterlinkedinmail

19 maart 2020 – Mensen met psychische problemen worden buitensporig hard geraakt door de coronacrisis. Niet alleen ligt het hele sociale leven stil, dat zo belangrijk is voor psychisch kwetsbare mensen, maar ook worden door vrijwel iedere GGZ-instelling alle ambulante afspraken tot nader orde afgezegd.

Daarom hebben wij een petitie gemaakt, waarmee we het ministerie willen oproepen een GGZ-noodplan te maken. Ook vragen we om het te laten weten wanneer bij jou echt noodzakelijke zorg is komen te vervallen: deze signalen bundelen wij en zetten we door aan het ministerie. Tenslotte zijn we bezig met het opzetten van een online platform, waar we elkaar hopelijk door deze moeilijke tijd heen kunnen helpen. Wie weet komt er zo zelfs iets moois uit dit alles!

Petitie: kom met een GGZ-noodplan

Veel mensen zijn afhankelijk van de Geestelijke Gezondheidszorg. Dat is tijdens de coronacrisis niet anders. Voor sommigen is therapie, dagbehandeling of thuisbezoek zelfs van levensbelang. Daarom is het belangrijk dat het ministerie met een noodplan komt voor de GGZ.

Door het maken van een GGZ-noodplan kan een grootschalige ramp voor deze toch al kwetsbare groep worden voorkomen

In dit plan moet duidelijk beschreven staan welke zorg wél doorgaat, welke niet, en op welke manieren (met welke software) instellingen niet-noodzakelijke face to face contacten kunnen vervangen. Er is nu een wildgroei aan protocollen bij de verschillende instellingen. Mensen weten nu niet waar ze aan toe zijn, en kunnen therapeuten en de crisisdienst slecht bereiken.

Maak een GGZ-noodplan

Door het maken van een GGZ-noodplan kan een grootschalige ramp voor deze toch al kwetsbare groep worden voorkomen.

Vervalt door het coronavirus noodzakelijke zorg? Laat het ons weten!

Dit is een lastige tijd voor iedereen. Daarom is het logisch dat de zorg niet meer door kan gaan zoals gewoonlijk. Maar op social media krijgen wij signalen die erop wijzen dat ook noodzakelijke zorg vervalt. Is dit voor jou het geval, dan willen wij dat graag weten.

Wat er onder ‘niet meer de noodzakelijke zorg krijgen’ valt, dat bepaal jij. Er zijn klinische afdelingen die tijdelijk sluiten, maar als in jouw situatie je face-to-face afspraak veranderd wordt in een belafspraak terwijl dat jou niet de zorg kan bieden die jij nodig hebt dan is dat net zo goed een probleem.

Ook horen we het graag als er problemen zijn in het opstarten van videocontact. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt verholpen.

Stuur ons een mail als jij essentiële zorg moet missen. Wij bundelen de signalen en zetten die anoniem door aan het ministerie. (info@lijmdezorg.nl)

Lijm de Zorg-Discord

Juist in tijden als dit moeten we creatief zijn en elkaar helpen waar mogelijk. Daarom hebben wij met Lijm de Zorg in Discord een platform opgezet voor mensen met psychische problemen die behoefte hebben aan contact. Hier kunnen we met elkaar praten over Corona (of juist niet).

In Discord zijn verschillende chatkanalen, maar organiseren we ook meetings op vaste tijden om met elkaar te (video)bellen over een bepaald onderwerp. Ook denken we na over een radioshow en wie weet heb jij nog wel een idee. Wees welkom – dit is de link om de server te joinen. Heb je vragen of begrijp je iets niet, mail ons dan of schiet iemand aan in Discord!

Hoe nu verder: politieke update

Vlak voordat we allemaal binnen zaten, hadden we afgelopen vrijdag een gesprek met staatssecretaris Blokhuis over het uiteindelijke plan van GGZ Nederland en de zorgverzekeraars. De staatssecretaris had hen gevraagd binnen vier weken met een plan te komen voor de hoogspecialistische zorg – er moest “een bodem in het aanbod” komen.

Helaas is het plan dat er ligt iets anders: met zogenoemde regiotafels moet een nieuwe groep patiënten, ‘hoogcomplex’ genoemd, voorrang krijgen. Volgens hun schatting gaat dit dan om 250-300 mensen. Een bodem in het aanbod wordt niet gegarandeerd, omdat de instellingen en de verzekeraars nog geen inzicht hebben in welke zorg er te weinig is.

Wij zijn teleurgesteld. Volgens de staatssecretaris moeten wij erop vertrouwen dat de beloofde bodem in het aanbod logisch volgt op dit plan. “Geef ons een kans!” zei hij meermaals. Maar de crisis is nu, en wij horen al jaren mooie woorden.

Bij de lancering van het manifest op 20 januari, werd direct politieke steun uitgesproken door GroenLinks en de VVD in het NRC. Toen een week voor het gesprek het plan via GGZ Nederland uitlekte, riep de oppositie – Groenlinks, PvdA, SP – Blokhuis al op om in te grijpen in de GGZ. “Het is geen tijd voor overleggen en actieprogramma’s, maar voor doorzettingsmacht richting verzekeraars en GGZ-instellingen. De wachtlijsten moeten weg en mensen in nood móeten acuut worden geholpen,” tweette Groenlinks-kamerlid Wim-Jan Renkema, een van de kamerleden waarmee wij veelvuldig contact hebben gehad.

Op 26 maart stond een algemeen overleg over de GGZ gepland in de Tweede Kamer, wat zou gaan over het plan van de zorgverzekeraars en GGZ Nederland en de wachttijden. In verband met de corona-crisis gaat dit debat nu natuurlijk niet door. Maar wees niet bang: wij gaan door. Dit wordt vervolgd.

Bron: persbericht lijm de zorg

Dit bericht is 6509 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail