‘Bezuinigingen in de ggz kunnen meer kosten dan ze hebben opgeleverd’

Facebooktwitterlinkedinmail

17  augustus 2018 – In de Volkskrant stond dit weekend een persoonlijk verhaal van Rianne Meijer over haar depressieve moeder die drie jaar geleden zelfmoord pleegde. Ze schrijft dat haar moeder kort voor haar overlijden nog hulp heeft gezocht, maar dat die voor haar niet beschikbaar was. Als er niet zo zwaar bezuinigd was op de geestelijke gezondheidszorg (ggz), had haar moeder misschien nog geleefd, denkt Meijer, zo vertelt zij bij NPO Radio1

In Het Mediaforum van Spraakmakers droegen beide forumleden dit relaas aan als onderwerp om vandaag over te praten. Ilse Openneer, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, noemt het een aangrijpend en moedig stuk. En ze vindt het belangrijk. “Het maakt in één klap zo’n groot onderwerp als ‘de ggz in Nederland’ heel menselijk en behapbaar. Wat er in het geval van de moeder van Meijer is fout gegaan, roept allerlei vragen op over hoe wij met chronisch depressieve mensen omgaan, en wat voor hulp er voor hen voor handen is. Het is heel schrijnend.”

Geen zetelwinst

Nikki Sterkenburg van weekblad Elsevier had een persoonlijke reden om juist dit verhaal mee te brengen als gespreksonderwerp. Meijer is een van haar beste vriendinnen, en Sterkenburg heeft dit drama en de nasleep ervan daarom van dichtbij meegemaakt. Maar net als Openneer ziet zij in Meijers verhaal over haar moeder iets veel groters. “Hoewel de journalistiek deze problematiek elke keer maar weer brengt, van verwarde mensen tot zelfmoordcijfers, zie ik het maar niet op de politieke agenda.”

Ook een recente reportage van Argos over het team verwarde personen van de politie, dat moet werken met mensen die agressief zijn doordat ze geen hulp krijgen van de ggz, bracht Den Haag niet in beweging, stelt ze vast. “Het is blijkbaar geen thema om je goed op te profileren, geen thema dat zich omzet in zetelwinst.”

Godsgruwelijk moeilijk

“Er is altijd een exces nodig voor de politiek in beweging komt”, constateert Openneer. “Maar in de media is dat eigenlijk hetzelfde, als ik eerlijk ben. De thuiszorg, de ggz, de wmo: zie daar maar eens een toegankelijk onderwerp over te maken, dat is godsgruwelijk moeilijk.”

Sterkenburg heeft wel een suggestie. “Ik zou graag willen dat economen de bezuinigingen in de ggz eens goed doorrekenden. Mensen die mantelzorg verlenen, nabestaanden die thuiszitten nadat een dierbaar persoon zelfmoord heeft gepleegd, extra politie die nodig is om overlast van verwarde personen te beperken.” Sterkenburg denkt dat de bezuinigingen uiteindelijk wel eens meer zouden kunnen kosten dan ze hebben opgeleverd.

Bron en luister het onderwerp hier terug : nporadio1.nl

Dit bericht is 15371 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail