Belgische politie leert omgaan met psychotische patiënten

Facebooktwitterlinkedinmail

11 december 2017 – Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael dompelde een aantal hulpverleners onder in een psychotische ervaring. Ook de politie deed mee, zo meldt het Nieuwsblad

Een futuristisch uitziende bril met headset en een aluminium rugsteun met een joystick. Dat zijn de attributen die ze in psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael gebruiken om mensen te laten ervaren wat een psychose eigenlijk is. “Een psychose is een complexe situatie waarbij iemand interne en externe prikkels anders ervaart en combineert dan de mensen in de omgeving”, zegt beleidspsychiater van Sint-Annendael Wim Simons.

“Je hoort bijvoorbeeld stemmen. Die maken je achterdochtig en je gaat daarbij uiteindelijk waanbeelden ontwikkelen. Deels kan dat biologische aanleg zijn, maar het kan ook een gevolg zijn van stress, een trauma of zelfs een extreem tekort aan slaap. In Vlaanderen wordt één op de honderd mensen met één of andere vorm van psychose geconfronteerd.”

Naast de eigen therapeuten nodigde hoofdverpleegkundige Dominik Renson enkele externen uit, die met het fenomeen geconfronteerd worden, om de clinic te volgen. Zo leren ze de symptomen herkennen en beseffen ze beter wat de patiënt ervaart.

Ook commissaris Jim Verwichte van politiezone Demerdal nam deel. “Ik ben een nuchter persoon en kan zulke ervaringen goed objectiveren, maar nu moest ik toch even bekomen”, zegt hij. “Deze optelling van prikkels doet je helemaal vervreemden van wat er rond je gebeurt. Het experiment heeft mij vooral geleerd dat we in onze job in aanraking komen met mensen die de wereld rondom hen totaal anders ervaren dan wijzelf. Wij worden vaak in moeilijke omstandigheden geconfronteerd met dit fenomeen en er wordt van ons in de eerste plaats verwacht dat we een crisissituatie bevriezen. Dat vergt een andere attitude dan van de hulpverlener die ter plaatse komt om de patiënt te helpen.”

Korpschef Jan Vanhauwere is blij met het initiatief. “Van de politie wordt verwacht dat wij een inspanning leveren om ons in te leven in de wereld van de mensen”, zegt hij.

Kansen

“Psychotische patiënten ervaren die echter op een totaal andere manier. Met deze oefening zijn we beter in staat om symptomen te herkennen en er gerichter op te reageren. Als de mogelijkheid zich voordoet, willen wij ook andere medewerkers de kans geven om deze clinic te volgen.”

Bekijk de video 

Bron: nieuwsblad.be 

Dit bericht is 7237 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail