Bekijk de documentaire over psychose: Ik zou ook Miranda kunnen zijn

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juni 2019 – In de documentaire ‘Ik zou ook Miranda kunnen zijn’ gaat theatermaker Nynka Delcour in gesprek met Miranda over psychoses en stemmingswisselingen. Wie bepaalt de grens tussen normaal en gek?  Waarom gaat de één er wel overheen en de ander niet?  En vooral: hoe kom je weer terug? 

Theatermaker Nynka Delcour heeft een broer met de diagnose schizofrenie, en deze vragen houden haar al van jongs af aan bezig. Ze zijn dan ook het uitgangspunt van de documentaire Ik zou ook Miranda kunnen zijn. Deze documentaire is een natuurlijk vervolg op de theatervoorstelling Vind je het gek!  Hierin maakt Nynka samen met pianist Rob Stoop invoelbaar hoe het is om te leven met een psychische kwetsbaarheid, met als doel het verlagen van stigma rond dit onderwerp.

De voorstelling laat echter niet zien welk hersteltraject de zes verhaalbrengers,  die de inspiratie vormen voor Vind je het gek!,  hebben gewandeld om de draad van hun leven weer op te kunnen pakken. Daarom zoomt Nynka samen met cameraman Paul Delcour in Ik zou ook Miranda kunnen zijn in op het herstelverhaal van één van de verhaalbrengers, namelijk Miranda van den Broek.

Miranda

Nynka gaat in gesprek met Miranda over psychoses en stemmingswisselingen maar bovenal over herstel. Hoe zij ondanks en dankzij psychische moeilijkheden een nieuwe versie van zichzelf is geworden. Miranda heeft na een flinke periode met psychotische klachten en stemmingswisselingen haar leven weer opgepakt. Zo is zij na haar opname in een gesloten inrichting alsnog gepromoveerd als natuurkundige, heeft haar baan teruggekregen, heeft samen met haar levenspartner Arjen een huis gekocht, twee prachtige kinderen gekregen en werkt nu met veel voldoening als ervaringsdeskundige.

Miranda is het schoolvoorbeeld van iemand met een psychische kwetsbaarheid die ogenschijnlijk weer een normaal bestaan heeft opgebouwd, ook al heeft ze nog steeds af en toe last van psychoses en bijwerkingen van haar medicatie. Hoe doet Miranda dat? Wat is ,als professionele ervaringsdeskundige, haar visie op herstel? En in hoeverre sluit dit aan bij de nieuwe visie op herstel binnen de GGz? Nynka gaat niet alleen in gesprek met Miranda, maar ook met de mensen in haar omgeving en psychiater Jim van Os.

Een productie van Nynka Delcour en Paul Delcour  met Miranda van den Broek. Muziek door Rob Stoop en fotografie door Sanne Willemsen.

Met inhoudelijke bijdragen van  Arjen, Jim van Os, Tofu, Walter, Martine, Mo, Julita en Jolanda

Met dank aan Het Dolhuys, Het ontwikkelpunt IJsselstein, het UMC, de NS, Clara koek en Sanne Kooimans.

De documentaire ging op 17 mei ’19 feestelijk in première en is vanaf 1 juni  via deze website te bekijken. Heb je belangstelling in een vertoning voor groepen –  desgewenst in combinatie met een inhoudelijke bijdrage van Miranda van den Broek of een theatrale/muzikale omlijsting door Nynka Delcour – neem dan contact voor een vrijblijvend voorstel.   Je kunt ons bijvoorbeeld inzetten op Ypsilon regiobijeenkomsten, beroepsopleidingen, studiedagen, bijeenkomsten in het kader van herstelondersteuning et cetera.

Bron: krachtvanbeleving.nl

Dit bericht is 7055 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail