Amsterdam krijgt permanente daklozenopvang om druk op ggz te verminderen

Facebooktwitterlinkedinmail

19 oktober 2019  – Amsterdam komt vanaf volgend voorjaar met een permanente 24-uurs daklozenopvang. Het stadsbestuur verwacht dat het van straat halen van de meest kwetsbare daklozen leidt tot minder overlast op straat en minder druk op crisisbedden van de ggz.

Tot nu toe konden daklozen vanaf 1 december 4 maanden aaneengesloten terecht bij de winteropvang. Maar werd het 1 april, dan stonden ze weer op straat. In 2020 sluit de opvang niet op 1 april, maar blijft deze het hele jaar door open voor 24-uursopvang van dak- en thuislozen met een zorgvraag.

Het doel is om de meest kwetsbare daklozen door middel van screening een passend traject te bieden waarmee ze uitzicht krijgen op herstel en een permanent dak boven het hoofd. De nieuwe regeling is een van de eerste resultaten van de Taskforce Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen (MO/BW) van de gemeente. De Taskforce werkt samen met de aanbieders van opvang en de cliëntenorganisaties.

De eerste opvang
De eerste opvang, waar de Taskforce nu mee komt, is het hele jaar, 24/7, open en biedt plaats aan maximaal 104 dak- en thuislozen. De opvang is vooral bedoeld om mensen in een traject op te nemen, het liefst op een plek waar mensen een goede kans hebben op herstel. De opvang bestaat uit bed, bad, brood en begeleiding. Die begeleiding is cruciaal. In de nieuwe opvang kunnen dak- en thuislozen beter begeleid worden en is de kans daardoor groter dat ze blijvend uit hun situatie van dakloosheid raken.

Maatwerk
Zo werkt het: iedereen die zich bij de eerste opvang meldt, krijgt een screening. Want de ene dakloze is de andere niet. Op grond van de screening wordt een passend traject opgetuigd. Dat is echt maatwerk. Voor Nederlandse daklozen gaat het dan bijvoorbeeld om het opstarten van zaken als een uitkering, briefadres en zorgverzekering, de plaatsing op de wachtlijst voor een voorziening of de overdracht naar de gemeente waar diegene binding mee heeft. Voor EU burgers en mensen van buiten de EU gaat het vooral om stabiliseren, het voorzien in medicatie en een snelle overdracht naar zorg in het land van herkomst.

Nadelen winteropvang
We zien dat de winteropvang een vangnet is geworden voor mensen die geen binding hebben met Amsterdam. Bijvoorbeeld woningzoekenden uit de EU of daarbuiten. Bovendien moeten de aanbieders van opvang elk jaar tijdelijk extra personeel werven. Omdat ze voor de winteropvang mensen uit andere onderdelen van de organisatie inzetten, drukt dit op de kwaliteit van de zorg van de hele organisatie. En 4 maanden is meestal te kort om een dakloze te helpen zijn of haar leven weer op de rit te krijgen. Als de mensen in het voorjaar weer op straat staan, is het moeilijk om contact met ze te houden. En dan wordt het wel erg lastig om ze te helpen hun situatie te verbeteren.

Brandbrief
Het groeiende aantal dak- en thuislozen is niet alleen een Amsterdams probleem. Volgens het CBS is het aantal daklozen in Nederland in tien jaar tijd verdubbeld: van nog geen 18.000 in 2009 naar bijna 40.000 mensen in 2019. Daarom sturen de wethouders Zorg van de G4 begin volgende week een brandbrief aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarin pleiten zij onder meer voor meer woonplekken en extra financiering.

Bron: Amsterdam.nl  ANP

Meer achtergrondinformatie over dit onderwerp vind je in onderstaande artikelen van het Parool.

Geen langdurig bed meer voor Oost Europeanen in daklozenopvang 

Wethouder: Niet één silver bullet die daklozenprobleem oplost 

 

 

Dit bericht is 2761 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail