landelijke monitor depressie, introvert, depressiecentrum, hulp bij zelfdoding, zelfdoding, antidepressiva, mentale dip, MINDCOG, onderzoek, pieker, somber, terugval, ernstige depressies , piekeren, apathie, depressie, zelfdoding,

27 maart 2024 – Wie eenmaal depressief is geweest, loopt meer kans om dat nog eens mee te maken. Toch is daar bij de behandeling van depressieve klachten vaak weinig aandacht voor. Marie-José van Tol , hoogleraar ‘stemming en cognitie’, onderzoekt wat mensen met een gevoeligheid voor depressie zelf kunnen doen om herhaling te voorkomen….

27 maart 2024 –  Op maandag 15 april a.s. organiseert het NIPA het eerste lunchwebinar in de reeks van 2024, ditmaal over autisme en trauma. Het lunchwebinar is van 12.15 tot 13.15u. Het doel van het lunchwebinar is kennisdeling en deskundigheidsbevordering. Het webinar heeft een praktische inslag: de deelnemers worden voorzien van bruikbare informatie en…

congres ADHD, school. werk en gezinsleven

27 maart 2024 – ADHD is een complexe aandoening die invloed heeft op meerdere facetten van het dagelijks leven.  Op donderdag 11 april 2024 vindt het congres ‘ADHD: school, werk en gezinsleven’ plaats in Eindhoven. Voor deelnemers die dit congres liever online on-demand bekijken, is de startdatum 1 mei. Van de klaslokalen tot de werkvloer…

doeboek

26 maart 2024 – De kwaliteit van leven van mensen met langdurende psychische problemen blijft nog altijd fors achter bij die van de algemene bevolking. Triadisch werken – waarbij cliënt, diens naasten en zorgverleners met elkaar samenwerken – vergroot de kans op herstel. Vanuit deze wetenschap hebben Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos met financiering van ZonMw…

lezen, boek, dylexie

26 maart 2024 – Volgens Liset Rouweler hebben zo’n 1000 tot 1500 studenten aan de Rijksuniversiteit te maken met dyslexie. Hoewel het dus veel voorkomt, blijft informatie over dyslexie onder de radar. Studenten weten hierdoor vaak (nog) niet dat ze dyslexie hebben en waar ze terechtkunnen als ze hulp nodig hebben. Het Dyslexiecentrum Groningen probeert…

autismeweek

26 maart 2024 – De Autismeweek vindt dit jaar plaats van zaterdag 30 maart tot en met zaterdag 6 april. Thema is ‘De Kunst van het Evenwicht’. Want voor veel mensen met autisme is het leven één grote evenwichtsoefening. Het kost ze vaak grote moeite om op alle levensgebieden – zoals onderwijs, zorg, relaties, werk,…

hersenatlas, psychische stoornis, , kleine hersenen, hersenbank, brein, hersennetwerk, hersenen trainen,brein,breinstimulatietechniek , brein, serotoninespiegels, cognitieve wetenschappen, brein, stress, immuuncellen, antibiotica, ADHD, diepe hersenstimulatie, hersenstimulatie, darmen hersenen, brein, erik scherder

25 maart 2024 – Het Institute for Chemical Neuroscience (iCNS) ontvangt in het kader van het programma Zwaartekracht 23,23 miljoen euro van het kabinet. Inzet is de ontwikkeling van een ‘hersenatlas’ van psychiatrische symptomen. Die moet de weg vrij gaan banen om de diagnose en behandeling te verbeteren van neuropsychiatrische hersenaandoeningen zoals depressie, frontotemporale dementie…

fysieke gezondheid, buitenhuisproject, informateur, tackle your tics, gedragstherapie ,tics, jeugdhulp, hervormingsagenda jeugd, jeugdbescherming, bijstandsgezinnen, jeugdautoriteit, jeugdhulp, psychotische ervaringen, wanen, hallucinaties, acute mentale hulp, armoede, jeugdhulp, het vergeten kind, KOPP/KOV, jeugdzorg, hoogspecialistische jeugdzorg, jeugdzorg, depressie, jeugdbeleid, kindermishandeling, jeugdwet, jeugdzorg, emergis,

23 maart 2024 – Veel kinderen met psychische problemen, bijvoorbeeld autisme of depressie, hebben ook problemen met hun fysieke gezondheid. Obesitas komt drie keer zo vaak voor bij kinderen met psychische aandoeningen dan bij kinderen zonder psychische aandoeningen. Slaapproblemen hebben meer dan de helft van de kinderen met psychische aandoeningen. Jet Muskens, kinder- en jeugdpsychiater…

positieve feedback, feedback, positief

22 maart 2024 – ‘Heel goed geprobeerd hoor, maar dit punt kan beter.’ of ‘Dit is niet de bedoeling, hier zit je helemaal mis.’ Wat zou jij liever willen horen? De vraag of positieve feedback in het onderwijs beter werkt dan negatieve feedback, is al jaren onduidelijk. Uit recent onderzoek van Gerben van Kleef blijkt…

klimaatangst, klimaatstress, collectieve stress,

22 maart 2024 – Steeds meer mensen maken zich zorgen over de aarde, klimaatverandering en afnemende biodiversiteit. Die zorgen kunnen zo zwaar drukken dat ze leiden tot klimaatangst en -depressie. De Vrije Universiteit Amsterdam biedt nu een opleiding aan voor gespecialiseerde geestelijke zorg, de eerste in Nederland. De track Geestelijke zorg en Planetaire gezondheid is…

Mentale gezondheidsnetwerken

22 maart 2024 – In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat elke regio een Mentaal gezondheidsnetwerk krijgt. Daarin werken huisartsen, sociaal domein en ggz duurzaam samen. Met elkaar zorgen ze ervoor dat mensen met psychische en sociale problemen sneller de juiste ondersteuning of zorg krijgen, op de juiste plek. Of dat nu in het sociaal…

mijn ID van ADHD

20 maart 2024 – Recent is het psycho-educatieprotocol ‘Mijn ID van ADHD’ verschenen. Hiermee kunnen behandelaren aan kinderen, jongeren en hun omgeving (ouders/verzorgers en school) op gestandaardiseerde wijze uitleg geven over ADHD. Zo krijgen zij een beter idee (ID) van ADHD. Het protocol voorziet in de behoefte om op meer eenduidige en onderbouwde wijze psycho-educatie…

Kompassie

20 maart 2024 –  Maandag 18 maart bezochten Tweede Kamerleden en beleidsmedewerkers van politieke partijen een door MIND, de Nederlandse ggz, het NIP en de NVvP georganiseerde kennis- en inspiratiesessie bij zelfregie- en herstelorganisatie Kompassie in Den Haag. De belangenbehartigers van patiënten, professionals en instellingen lichtten tijdens de sessie de gezamenlijk oproep ‘Laat de ggz…