100 Jaar GGzE: van ‘gesloten enclave naar open en inspirerende community’

Facebooktwitterlinkedinmail

2 februari 2018 – GGzE bestaat 100 jaar. Een eeuw met een rijke geschiedenis en ontwikkeling van de ‘Geestelijke Gezondheidszorg voor mensen in Eindhoven en omgeving’. Gedurende het hele jaar staat de organisatie stil bij het jubileum. Cliënten, medewerkers en vrijwilligers organiseren samen activiteiten, met theatervoorstelling ‘Loena’ in december als kroon op het jubileumjaar.

Bijzonder
“Dit is een heel bijzondere mijlpaal”, aldus Joep Verbugt, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Voor onze organisatie én voor het vakgebied van de psychiatrie. We hebben ons in 100 jaar tijd ontwikkeld van een gesloten instelling, ‘het Rijks Krankzinnigen Gesticht’, naar een verbindende community voor mentale kracht.” Collega-bestuurder Marie-Louise Vossen vult aan: “Het feit dat we al 100 jaar bestaan, laat zien dat we in een belangrijke behoefte voorzien. Het toont dat we maatschappelijk nodig zijn en dat onze medewerkers hun werk goed doen, anders besta je geen 100 jaar. Natuurlijk leren we nog iedere dag, maar hier zijn we gepast trots op.”

Geschiedenis in beeld: doe mee!

Op 2 februari 2018 is het precies 100 jaar geleden dat Joseph Alexis K. als eerste mannelijke cliënt werd opgenomen. Ter ere van het 75-jarig bestaan verscheen in 1993 een boek met zijn naam in de titel geschreven door een werkgroep geschiedschrijving. Joep Verbugt: “Ook nu zijn collega’s en oud-collega’s bezig met onze boeiende historie. Dit jaar schrijven zij een aanvulling op het boek over de afgelopen vijfentwintig jaar. Die informatie verschijnt later dit jaar digitaal. Geïnteresseerden kunnen nu al terecht op een website waar de geschiedenis in beeld wordt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het bijzondere bezoek van Koningin Juliana. De bedoeling is om bijzondere momenten in beeld te brengen. We roepen iedereen op om via http://100.ggze.nl/ een bijdrage te leveren met herinneringen, foto’s of verhalen.”

Veel veranderd

De vaak iconische foto’s en de documenten die voor de ‘jubileum-canon’ zijn opgehaald bij het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) laten zien dat er gedurende de jaren heel veel is veranderd. Binnen de psychiatrie en binnen GGzE. “Piepende sloten werden geolied en verwijderd, deuren gingen open en dwangbuizen werden afgeworpen. En gelukkig zijn er tegenwoordig minder vooroordelen tegen mensen met een psychische kwetsbaarheid dan voorheen. Alhoewel het hard blijft werken tegen stigmatisering, want dat steekt regelmatig de kop op!”, aldus Marie-Louise Vossen.

Sinds 2009 omarmt GGzE het internationaal erkende zorgconcept Planetree, waarin medewerkers en cliënten samen werken aan mensgerichte zorg, een helende omgeving en een gezonde organisatie. Joep Verbugt: “We hebben als eerste GGZ-instelling in Europa het Planetree-label ontvangen. Dit internationale label is een erkenning voor het bieden van mensgerichte zorg. We betrekken cliënten en naasten, medewerkers en de omgeving actief bij (verbeteringen in) de zorg. En dat blijven we doen, mensgerichte zorg vraagt voortdurend onderhoud.” Op dit moment werken binnen GGzE ongeveer 2100 medewerkers, bijna 400 vrijwilligers en meer dan 70 ervaringsdeskundigen voor ruim 16.000 cliënten en deelnemers.

Open en innovatief de toekomst in

Waar vroeger alles op Landgoed De Grote Beek achter gesloten muren en hekken gebeurde, staan gelukkig al jaren de poorten voor iedereen open: cliënten, naasten, vrijwilligers en bezoekers. Verbinding staat centraal.

Marie-Louise Vossen: “We werken aan wat wij ‘een inspirerende community voor mentale kracht’ noemen. We zijn er van overtuigd dat mensen blijer en gelukkiger worden als ze vanuit eigen kracht een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Verbinding én eigen regie voor cliënten zijn speerpunten waar we de komende jaren hard aan blijven werken. Net als innovatie en zorg op locatie of online. We werken in en voor de Brainport-regio en willen een koploper zijn op het terrein van innovatie!” En met regelmatig succes. Zo opende Staatssecretaris Paul Blokhuis kort geleden het eerste online platform in Nederland voor online zelfhulp, coaching en psychische behandeling, de GGzE Welshop (www.welshop.nl).

Activiteiten in het jubileumjaar

Dit jaar staan we regelmatig stil bij het 100-jarig bestaan en de geschiedenis van de organisatie. Joep Verbugt: “Dat doen we feestelijk, maar gepast. Want het blijft op meerdere fronten aanpakken in de zorg. Bij activiteiten die we organiseren, spelen vrijwilligers en cliënten samen een grote en belangrijke rol. Zoals bijvoorbeeld bij de Lampegatse optocht op 10 februari, waar zij samen meelopen met het thema ‘GGzE al 100 jaar de gekste’.”

Theatervoorstelling ‘Loena’ wordt de kroon op het jubileumjaar. Gedurende het hele jaar werken cliënten en medewerkers samen met Het Nieuwe Theater aan een muzikale theaterfabel over de geestelijke gezondheidszorg van de toekomst. Om eind december 2018 iets schitterends neer te zetten. “Daarmee is het een levend voorbeeld van waar we samen voor staan!”, Besluit Joep Verbugt.

Ontmoet ons!

Omwonenden en bezoekers zijn in het jubileumjaar meer dan van harte welkom tijdens de jaarlijks terugkerende evenementen, zoals Grote Beek Pop , de jubileumactiviteiten of voor een heerlijke kop koffie bij de eigen ‘Caffeine Dealers’ . De evenementenkalender wordt regelmatig bijgewerkt en staat op www.ggze.nl/evenementen.

GGzE laat mensen groeien!

Bron: persbericht

Dit bericht is 4382 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail