1 op de 5 jonge artsen heeft last van burn-out klachten

Facebooktwitterlinkedinmail
19 november 2019 – Eén op de vijf jonge artsen heeft last van burn-out klachten. Dat blijkt uit de Nationale aios-enquête die De Jonge Specialist organiseerde.

Jonge dokters moeten veel ballen in de lucht houden. Ze combineren een drukke baan met neventaken en relatief veel life-events.  Als belangrijke oorzaken voor uitval door een burn-out geven de respondenten aan dat er sprake is van een te hoge werkdruk, een verstoring van de werk-privé balans en een gebrek aan autonomie. In de enquête werden ook andere facetten van de arbeidsomstandigheden onderzocht.

Wat opvalt in de resultaten zijn de omstandigheden waaronder jonge dokters werken. Gemiddeld wordt er acht uur per week overgewerkt, zonder dat daar compensatie in tijd of geld tegenover staat. Slechts 1 op de 7 ondervraagden kan regelmatig pauze nemen tijdens het werk. Daarnaast kan slechts 15% van de jonge dokters aan het einde van de werkdag direct naar huis. Na een aanwezigheidsdienst (bijvoorbeeld een  avond- of nachtdienst) kan minder dan 10% direct naar huis.

Zorgelijk
Bestuurslid van De Jonge Specialist Vicky Soomers: “We hebben de afgelopen jaren samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en Federatie Medisch Specialisten veel bereikt op het gebied van arbeidstijden. Maar uit de enquête blijkt dat deze verbeterslagen, zoals vastgelegd in de cao’s en de Arbeidstijdenwet, in de praktijk nog lang niet altijd worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de werkdruk voor jonge dokters veel te hoog, waardoor uitputting en burn-out op de loer liggen.”

Uit de enquête blijkt ook dat wanneer jonge dokters langdurig afwezig zijn door bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap, er in 70% van de gevallen geen vervanging wordt geregeld. Soomers: “Dat vinden we echt zorgelijk. Op deze manier worden de andere dokters extra belast, waardoor de kans nog groter is dat ook zij gezondheidsklachten krijgen. Wij vinden dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen, zodat dokters op een veilige en gezonde manier kunnen werken.”

Tegelijkertijd kijken we  ook kritisch naar onszelf: uit de enquête blijkt dat 33% van de jonge zorgverleners niet weet of hun rooster voldoet aan de Arbeidstijdenwet. Dat maakt het voor hen lastig om voor hun rechten op te komen. Soomers: “We zien het als onze taak om hen beter te informeren over hun rechten als het gaat om arbeidsomstandigheden. Dit gaan we onder andere doen door hierover workshops te geven in de ziekenhuizen en oplossingen te bieden die niet ten koste gaan van de kwaliteit van de opleiding.”

Het volledige rapport lees je via deze link​.

Bron: de jongespecialist.nl

Dit bericht is 4354 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail